El retrato de casada, Maggie O'Farrell
Palazzo Vechio Florència
El bloc del club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat de Sallent que s'ha convertit amb els anys, en el bloc d'una professora que ja disposa de més temps fora de l'àmbit educatiu.
El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .
El retrato de casada, Maggie O'Farrell
Palazzo Vechio Florència
Monet, el pintor amant de les flors
Claude Monet, un dels fundadors de l'impressionisme, va sentir sempre fascinació pels jardins i per les flors i això es pot veure reflectit en les seves pintures. En els seus quadres hi trobem nenúfars, glicines i roses pintades molt sovint rn el seu propi jardí a Giverny.
Monet va experimentar i pintar com la llum canviava els colors i les formes de les flors al llarg del dia i de les estacions, creant obres que mostren aquesta evolució.
Les seves obres a part de la bellesa que ofereixen, mostren la connexió del pintor amb la natura i el pas del temps.
Llegiu si us ve de gust el següent article sobre aquest tema. Us agradarà.
Caminada a Sant Romà de Sidillà
Situat al Baix Empordà, en el terme de Foixà, Sant Romà de Sidillà o de les Arenes, és l'església preromànica de l'antic poblat medieval de Sidillà, a la vora del Ter.
Per anar-hi es pot seguir l'itinerari des de Foixà o des de Colomers i en tots dos casos, és una passejada molt planera i agradable.
Us ho recomano!
Pel·lícula: El rapto
Aquesta pel·lícula de coproducció italiana, francesa i alemanya i dirigida per Marco Belochio, ha estat una sorpresa per a mi. La vaig veure amb certa curiositat per la seva temàtica, i no em va decebre. No coneixia gens el context històric d'Itàlia de mitjans del segle XIX, ni havia sentit a parlar mai del tema que tracta.
Els Mortara són una família jueva benestant de Bolonya i sense previ avís, en vint-i-quatre hores, veuen com l'església Catòlica per ordre del Papa, li pren un dels seus fills de 7 anys, l'Edgardo al·legant que el nen està batejat en la fe cristiana. A partir d'aquest fet la pel·lícula va presentant per una banda la lluita de la família per a recuperar el seu fill i de l'altra, el treball de l'Església i el Papa Pius IX al capdavant, per retenir-lo dins les seves ordres.
Aquest segrest va tenir una forta repercussió a Europa i als Estats Units entre el 1850 i el 1860 i va ajudar d'alguna manera en la guerra del Regne d'Itàlia contra els Estats Pontificis que va acabar al 1870 .
Potser una mica llarga, 134 minuts, la història passa amb lleugeresa i és interessant de veure. És a Movistar+ i Primevideo.
I com gairebé tot en aquest món es pot veure des de punts de vista diferents, podeu llegir els dos enllaços on expliquen els fets sota visions diferents.
https://www.morasha.com.br/es/antisemitismo/el-secuestro-de-edgardo-mortara.html
https://www.elmundo.es/cronica/2017/06/08/593191a622601d31198b4587.html
Entre visillos, Carmen Martín Gaite
He de dir que aquest llibre és un dels que hauria d'haver llegit molt abans però que sempre anava retardant sense saber del tot el perquè.
Dit això, "Entre visillos" és una novel·la que retrata la vida de diverses joves en una petita ciutat espanyola durant els anys cinquanta. Les seves preocupacions i il·lusions, els seus fracassos, les seves pors i tot el que comportava la societat de l'època per a les noies.
Els personatges principals, la Natalia, la Julia i la Elvira, són retrats íntims de noies que es troben entre la pressió social i els seus propis desitjos. Cada una d'elles expressa diferents formes de rebel·lió o conformisme davant les normes imposades per la família o la societat.
L'autora crea personatges d'una gran força personal i amb això presenta un retrat fidel de la joventut i sobretot de les dones en el context de control i repressió a tots nivells del país.
Val la pena fer aquest exercici de lectura.
Si us ve de gust, podeu veure algunes escenes de la sèrie de TVE del 1974.
https://www.youtube.com/watch?v=_ET5C68zoKg&list=PLgzI61L6KMZx6dmiO1m3Zp0i-hx9lRUEh
A fuego lento "La passion de Dodin Bouffant"
Vaig arribar a aquesta pel·lícula per casualitat, mirant què veure i sense cap referència prèvia, i ha sigut una sort. M'he trobat davant d'una història deliciosa, acurada , amb un nivell de detall extraordinari.
Durant els 135 minuts que dura poques coses considerades com a accions hi podem veure però sí que viurem el fet de cuinar amb una profunditat i detall que fan que l'espectador entri dins aquell ambient acollidor i extremadament acurat.
Els protagonistes són esplèndids, tant la Juliette Binoche en el paper d'Eugenie, una cuinera de prestigi com Benoît Magimel com a Dodin, un aristòcrata gastrònom per qui treballa des de fa molts anys. La relació entre ells dos és tendra i sòlida i traspassa els límits de l'amistat més profunda.
Però el que fa la pel·lícula especial és l'acurada posada en escena de la cuina i de tot el món que l'envolta. Els detalls de l'època de finals del segle XIX, els materials, les coccions, els ingredients, els mètodes, tot el que envolta la cuina està tractat de manera que gairebé es poden sentir les olors i els sabors que tan bé defineixen els personatges. També cal esmentar el tractament de la llum en totes les escenes .
Amb un ritme lent, com la bona cuina, el director Tran Ahn Hung sap transmetre un miler de sensacions.
Molt recomanable per a espectadors que no busquin un ritme ràpid i gaudeixin en canvi, del plaer de les sensacions.
Si voleu consultar la fitxa tècnica: https://www.filmaffinity.com/es/film854686.html
Aquí teniu el tràiler oficial.
El lector, Bernhart Schlink
Un adolescent coneix de forma fortuïta una dona que en un moment donat l'ajuda a resoldre un problema. A partir d'aquell moment el noi s'obsessiona amb la dona i comencen una relació amorosa que comença sempre amb la lectura de fragments de novel·les.
Aquesta relació durarà fins un dia que de sobte, la dona desapareix . Al cap de set anys, quan ell és estudiant de dret, en un judici on assisteix d'oient, la dona reapareix com a acusada de crims nazis. Tornen els records i els detalls de tots els dies que van viure junts i els dubtes de com comportar-se davant d'aquesta situació.
Una molt bona reflexió sobre l'amor, la culpa, l'horror davant d'alguns fets històrics i també de la pietat.
Una molt bona lectura amb molta força narrativa. Molt recomanable.
Si voleu conèixer una mica l'autor podeu clicar a l'enllaç:
Quins llibres llegirem aquests dies de vacances?
Ara que s'acosten dies de descans, de viatges o del que més ens agradi, potser també és moment de tenir llibres a punt per començar a llegir.
Aquí teniu una petita selecció dels títols que de ben segur, seran els que llegiré aquests dies.
Bones vacances i bona lectura a tothom!
Amor i enyorança, Theodor Kallifatides
El cercle de dones de la senyora Tan, Lisa See
Educada en una família molt particular i hereva de la saviesa de la seva àvia, una de les poques metgesses de dones del país, la protagonista ens explica la seva vida. Un aprenentatge especial amb la seva àvia, l'amistat amb una llevadora la Meiling que durarà tota la vida, el seu matrimoni amb un home poderós i la submissió a la seva sogra entre altres, la portarà a viure molt intensament una vida negada a la majoria de les dones.
Un món ple de tradicions de tot tipus que provoquen la curiositat del lector: concubines, herbes medicinals, embenat de peus i lleis matrimonials en són alguns exemples.
Amb un llenguatge simple i molt acurat l'autora ens porta per un país tradicional i molt desconegut per la cultura occidental amb un ritme que no deixa cap pausa pel lector i fa que la lectura sigui molt fluïda.
Recomanable del tot.
Si us interessa aquest tema, podeu entrar i llegir el següent enllaç:
El nen 44 de Tom Rob Smith
Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.
Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.
Ferran Llanas Alegre
Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.
Joan Carles Sampera
Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach
A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.
L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.
Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.
Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.
David Jiménez
La educación de un hada de Didier van Cauwelaert
Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.
Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.
Montse Alegre
Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)
La casa de cristal de Simon Mawer.
Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)
Brooklyn de Colm Toíbín
Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.
(Montse Alegre)
Les joies del paradís de Donna Leon
Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.
(Montse Alegre)
La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni
Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.
(Claustre Llort)
El caso del bar Balto, Faiza Guène.
El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.
Claustre Llort
La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.
Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.
Claustre Llort
El cuiner del dux, Elle Newmark
Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.
Montse Alegre