Qui som?

El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .



dimarts, 21 de juny del 2022

Dia Mundial de la lluita contra l' ELA

Avui és el dia Mundial de la lluita contra l'ELA però aquesta malaltia no s'atura. Cada dia  hem de lluitar contra ella amb investigació, mitjans, acompanyament i sensibilització per part de tota la població. 

Des del nostre petit  espai, fem una crida per a la implicació de tots plegats en aquesta lluita.



 

https://www.diainternacionalde.com/ficha/dia-mundial-ela


http://www.manresa.cat/web/noticies/9218-la-facana-de-l'ajuntament-de-manresa-s-il%C2%B7luminara-dilluns-vinent-de-color-verd-amb-motiu-del-dia-mundial-de-l-ela 

dimarts, 14 de juny del 2022

Llegim poesia 


Personalment em costa llegir poesia de forma habitual, sempre m'ha costat. Però he descobert que la lectura d'un poema comporta un exercici de comprensió i d'empatia que convé fer de tant en tant.


En aquest article se'ns presenten els 13 llibres més emotius, meravellosos i sensibles de la poesia en llengua castellana o bé traduïts al castellà. De veritat que val la pena intentar-ho; quan s'aconsegueix entrar dins el poema, el goig és absolut.


https://elplacerdelalectura.com/2022/06/los-13-libros-de-poesia-mas-maravillosos-que-hay.html






dijous, 9 de juny del 2022

La  novia gitana, Carmen Mola



La primera curiositat és saber qui s'amaga darrere el pseudònim de Carmen Mola. En realitat aquest nom va néixer al 2017 quan tres escriptors i guionistes Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero, van decidir aventurar-se en la creació col·lectiva i escriure una novel·la : La novia gitana.

El llibre va estar traduït a més de quinze països i el grup va publicar dos títols més: La red púrpura  i La nena.

Carmen Mola va guanyar el Premi Planeta al 2021 amb La bestia, un thriller històric.


La trilogia té com a principal protagonista la inspectora Elena Blanco, cap de la BAC ( Brigada de Análisis de Casos), un departament creat per a resoldre els casos més complicats.


Una noia de pare gitano i mare paia resulta assassinada en circumstàncies molt escabroses, copiant la mort de la seva germana morta anys abans. A partir d'aquí se'ns presenta un Madrid suburbial, violent, fosc i uns personatges amb caràcter i molta força dramàtica.


Una trama ben desenvolupada , un llenguatge àgil i una acció gairebé cinematogràfica ens presenten una història que enganxa el lector des del minut zero. Lectura molt distreta. Molt recomanable per a passar una bona estona.

dijous, 2 de juny del 2022


Nou segell per a la ciència ficció i la fantasia en català



Sempre és una bona notícia que neixi una nova editorial o una nova col·lecció, sobretot si la llengua que treballa és el català. En moments difícils com els que vivim, aquestes iniciatives  mereixen tot el nostre suport i aplaudiment.

DUNA ha nascut del treball conjunt i de l'associació de dues editorials petites, una nova fórmula que de ben segur caldrà seguir de ben a prop.


Llegiu si us ve de gust el següent article


https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2147354-neix-duna-llibres.html 

dimarts, 31 de maig del 2022


1795, l'últim títol de la trilogia de Niklas Natt och Dag es publicarà el proper 2 de juny.




El que es considera el renovador del thriller escandinau, publica el tercer volum de la seva trilogia titulada Bellman Noir que va començar amb el títol 1793 i que va tenir un gran èxit de públic.


Aquest autor va néixer en una de les  famílies més antigues de Suècia al 1979. Considerat un home culte i elegant presenta una societat obscura, dura i cruel.  L'acció de la novel·la transcorre a l' Estocolm de finals del segle XVIII amb una intriga plena de perversions i lluites. Els llibres, entre la novel·la negra i la històrica, han rebut alguna crítica per ser molt explícit en la violència d'alguns fragments. Tot i això, aquesta fórmula ha tingut uns bons resultats.


Potser és moment de començar a llegir algun dels seus llibres. 

https://www.elmundo.es/cultura/literatura/2022/05/28/6290021bfdddff590b8b45d2.html 

dimarts, 24 de maig del 2022

Jo Nesbo: La mare sempre em deia que només els grans autors saben escriure històries curtes.


L'autor noruec ha publicat  L'home de la gelosia, el seu primer llibre de relats. L'obra és una col·lecció de dotze narracions que tenen com a nexe comú la gelosia i el poder.


Per els lectors d'aquest autor és tot un repte aquest nou format ja que les seves novel·les tenen totes una estructura i una acció molt ben ordida, gairebé cinematogràfica.

De tota manera, es presenta com un repte molt interessant.  Podeu llegir el següent enllaç per a saber-ne més.



https://www.lavanguardia.com/vida/20220422/8215032/jo-nesbo-mare-sempre-em-deia-nomes-els-grans-autors-escriure-histories-curtes.html 

dilluns, 23 de maig del 2022

Calonge, un exemple d'impuls  a la cultura




Aquest petit poble de l'Empordà d'uns 10.000 habitants ha fet una aposta per a la cultura com a alternativa al turisme de platja. Podem trobar-hi 7 llibreries diferents que es van inaugurar el passat 10 de desembre. 

L'Empordà és la comarca que compta amb més fires de llibres de Catalunya i és també el territori amb un índex de lectura  dels més alts de l'estat. Per totes aquestes raons i per la bellesa del poble i del seu entorn, val la pena fer-hi una passada i gaudir de tot plegat.




Llegiu si us ve de gust el següent article:

https://www.laveudelsllibres.cat/noticia/67147/calonge-poble-de-llibres 

dimecres, 18 de maig del 2022

 Violeta, Isabel Allende



És evident que Isabel Allende és una narradora excel·lent. Té el do de comunicar-se de forma aparentment fàcil i planera amb el lector. Però aquesta qualitat comporta esforç i un domini del relat inqüestionable.


Violeta és un llibre que no es pot deixar de llegir, aquells que fan que aturar la lectura sigui gairebé dolorós. Reclama atenció i provoca curiositat en el lector. Els personatges d'Allende tenen una tret característic: passen a ser personatges propis, es deixen conèixer, es deixen estimar o odiar però sempre són "humans".


Una vegada més l'autora ens presenta una història protagonitzada per una dona, la Violeta. Neix en un moment complicat i deixa el món en un altre moment complicat. La seva vida està plena de bons i mals moments, d'encerts i d'errors, de felicitat i de pena... com la de la majoria de la gent.  La potència del seu caràcter i de la seva personalitat fa que aquesta dona visqui moments irrepetibles.


Com sempre, llibre molt recomanable. L'autora no decep en cap moment. Per passar una molt bona estona.



dijous, 12 de maig del 2022

Avui 12 de maig és el DIA INTERNACIONAL DE LA INFERMERIA


Crec que aquesta celebració hauria de tenir un gran ressò general. Després de tenir cura de tots nosaltres en algun moment de la nostra vida, de  dos anys de pandèmia, de treball dur i de deixar-hi la pell, aquest col·lectiu es mereix no un dia a l'any, sinó un reconeixement diari i universal.





dilluns, 9 de maig del 2022


40a edició del Còmic BCN

El retorn a la presencialitat ha propiciat el resorgiment d'aquest gènere i del bon moment que passa el còmic en català.




Llegiu si us ve de gust l'article següent.



https://www.naciodigital.cat/noticia/234080/novetats-comic-catala-protagonitzen-40a-edicio-comic-bcn 

dijous, 5 de maig del 2022

 Olga Xirinacs rep el XXII Premi Jaume Fuster




El guardó que atorga l' Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ALEC premia la trajectòria de l'artista, la qualitat de l'obra i el compromís.


En l'acte es va fer esment a la sensibilitat poètica de les seves creacions. Recordem que Xirinacs ha publicat contes, assajos, novel·les, articles a la premsa i  dietaris. També ha dissenyat cal·ligrafia visual i ha adaptat obres de teatre.


Llegiu si us ve de gust el següent article


https://www.naciodigital.cat/noticia/233814/olga-xirinacs-premi-jaume-fuster


 Personalment no coneixia molt aquesta escriptora i potser arriba el moment de llegir alguna de les seves obres.

dimarts, 3 de maig del 2022

El bullying,  no només un dia a l'any

Ahir 2 de maig era el dia internacional del bullying i se'n va fer ressò. Les televisions, les xarxes socials, els informatius...tots en parlaven. Avui 3 de maig quants en segueixen parlant? 

Aquest és un mal que estem patint sobretot als centres educatius de forma constant i en tendència creixent des de fa anys. Els docents intentem que no condicioni la vida de cap dels nostres alumnes  però no sempre ho aconseguim. En parlem, ens informem, ens formem però la tendència no millora.


A Finlàndia, que tots sabem que és un país on l'educació té la importància cabdal que és mereix, fa anys que es treballa amb un mètode anomenat KiVa i els resultats són prometedors i positius reduïnt  en més d'un 70% la població que pateix aquesta forma de violència.


Llegiu si us ve de gust els següents articles que parlen del tema. Potser aprendrem alguna cosa...






 https://www.catorze.cat/estudi/si-no-rigu-ssim-gracies-qui-fa-mal-2-35050/

https://madrid.fi/wp-content/uploads/2015/04/Educacio%CC%81n-en-Finlandia-KIVA.pdf



divendres, 29 d’abril del 2022

 Hamnet, Maggie O'Farrell



L'autora irlandesa Maggie O'Farrell ens presenta la història d'una persona oblidada i eclipsada per la fama del seu pare, William Shakespeare.

L'Agnes és una noia feréstega, forta  i independent  que es casa per amor amb el fill d'un guanter que fuig de la violència del seu pare i de la vida miserable que li esperava.  En William es dedicarà al que més li agrada: el teatre. Deixarà la dona i els tres fills a un poble de la campinya anglesa per anar a treballar a Londres on viurà el seu somni.

A casa l'Agnes i els seus fills viuen al costat dels pares del marit  i  reben de tant en tant les conseqüències dels atacs d'un home vell que ha perdut tota la seva influència però que conserva la seva agressivitat.

Però la mort d'un dels fills trasbalsa tota la família, sobretot l'Agnes que haurà de tirar endavant amb la pena i la solitud. El seu pare escriurà una de les obres més importants en homenatge al fill mort i crearà un dels personatges amb més força emocional: Hamlet.

Entre la ficció i la recerca històrica, l'autora presenta la societat i la forma de vida quotidiana de l'Anglaterra de finals del segle XVI amb emotivitat i tendresa, sobretot quan mostra el dol d'una mare per la pèrdua del seu fill.

Una lectura intensa. Molt recomanable.

dijous, 21 d’abril del 2022

El curs de les coses, Andrea Camilleri 




Aquesta és una de les primeres obres d'aquest escriptor nascut a Sicília al 1925 i mort fa tres anys. En la majoria de llibres que va escriure hi podem trobar un toc d'humor i d'ironia que han esdevingut tret característic de l'autor.

Aquesta novel·la breu es va publicar al 1978 però no es va traduir al català fins al 2000.

El protagonista és en Vito, un home que passa el temps cuidant les seves gallines i de tant en tant fa d'amant de la seva veïna. Sempre ha intentat no posar-se en embolics però en un moment determinat es converteix en objectiu per a la màfia siciliana. Ho empitjora tot el Mariscal Corbo, precursor del que seria el personatge més famós de l'obra de Camilleri: el comissari Montalbano.

Un relat curt, divertit, irònic i singular, un Camilleri en estat pur.

Molt recomanable per passar una molt bona estona.



dimarts, 19 d’abril del 2022

 Les altres mares, Laia Aguilar



En aquest llibre l'autora tracta el tema de les maternitats no convencionals, les que comporten patiment i dolor, les que no reconeixen com a mares les que també ho són.


Mitjançant tres dones l'Emma, la Jhanet i la Natalka l'autora repassa tres maternitats doloroses: el dol perinatal, la separació per necessitats econòmiques i el ventre de lloguer.


Les tres històries es van tramant en capítols breus però intensos que van portant el lector cap al món dels sentiments més íntims que qualsevol mare pot arribar a sentir. Aquestes històries s'entrellacen de forma natural en un final que potencia amb força tota la trama.

Un molt bon toc d'atenció per aquelles mares que tot i tenir-ho tot en contra, decideixen seguir essent el que són.


Una lectura intensa i commovedora en alguns moments. Molt recomanable.






divendres, 8 d’abril del 2022

 

Autors que ja  no hi seran aquest Sant Jordi


Llegiu si us ve de gust aquest article recordant 7 escriptors i escriptores que ens han deixat durant aquest temps entre les diades de l'any passat i d'enguany. De tant en tant va bé recordar les seves obres i les seves vides.




https://www.elnacional.cat/ca/cultura/7-llibres-escriptors-morts-sant-jordi-2022_737325_102/7.html

dimecres, 6 d’abril del 2022

 

La força de les paraules segons Irene Vallejo

En el seu llibre Algú va parlar de nosaltres l'escriptora aragonesa fa un recull d'articles publicats al diari Heraldo de Aragón on entre d'altres temes podem veure el seu amor incondicional als llibres.

Potser podeu fer una mirada al següent article i qui sap, pot ser una tria una mica original per aquesta diada.




https://www.catorze.cat/biblioteca/irene-vallejo-trobant-les-paraules-justes-pots-curar-algu-177489/

dimecres, 30 de març del 2022

 La maternitat menys visible 



Ara que s'acosta la Diada de Sant Jordi, comencen a arribar novetats editorials. La que us presentem ja fa dies que ha sortit però pot ser una bona opció. 

Amb el tema de la maternitat com a eix vertebrador, l'escriptora Laia Aguilar presenta Les altres mares.


Trobareu informació a l'enllaç següent.


https://www.regio7.cat/cultures/novetats-editorials/2022/03/28/laia-aguilar-homenatja-les-maternitats-64367868.html

dimecres, 23 de març del 2022

Recomanacions per a la primavera

Ara que ja hem encetat la primavera, tot i que ningú ho diria vist el temps, ens arriben algunes recomanacions de llibres per a llegir durant aquestes primeres setmanes de la nova estació. 


Si hi voleu donar una ullada, segur que algun en trobarem que ens convidi a llegir-lo.


https://www.elnacional.cat/ca/cultura/8-llibres-devorar-setmana-primavera_729345_102.html







dijous, 17 de març del 2022

 El arte de ser feliz,  Arthur Schopenhauer

Vaig llegir-ne una ressenya fa uns dies  i em va picar la curiositat. Llegir un llibre de filosofia sempre m'ha suposat un repte, i no sempre l'he superat. Però en aquest cas ha estat completament diferent.

El llibre està format per  50 consells per a arribar a tenir el que l'autor considera el més proper a la felicitat: la falta de penúries i dels cops del destí. Amb aquests consells podem educar el nostre caràcter per a aconseguir aquest objectiu.  Tenint en compte la idea pessimista de Schopenhauer  de la vida en general, aquesta obra encara cobra més importància per la visió que presenta.

Aquest recull de regles o normes va passar inadvertit durant molts anys ja que formaven part de textos diversos i gràcies a un catedràtic de filosofia, Franco Volpi, es va poder reagrupar el conjunt i crear aquest petit llibre que, 140 anys després de la mort del filòsof, podem disfrutar.


Lectura molt recomanable si es va fent a petites dosis, val molt la pena reflexionar sobre alguns dels seus consells. 




dilluns, 14 de març del 2022

 Una nova llibreria obre  portes a Manresa

La llibreria Poques paraules  s'ha inaugurat al carrer d'Urgell a Manresa. Estarà especialitzada en literatura infantil i narrativa  breu. Paral·lelament, la llibreria Ca la Figa ha tancat també a la nostra ciutat. 


Esperem que la iniciativa sigui un èxit i permeti als més petits entrar al món dels contes i poder-ne gaudir per a formar-se com a lectors .




Llegiu si us ve de gust aquests articles 

https://www.elpou.cat/noticia/4360/llibreries-obren-llibreries-tanquen


https://llegim.ara.cat/actualitat/nova-llibreria-manresa_1_4301143.html

dijous, 10 de març del 2022

 Sona la cançó,   el cinquè llibre de Lluís Gavaldà

El músic i cantant d'Els Pets presenta una recopilació de 60 cançons  de grups que l'han marcat durant la seva vida. Un relat autobiogràfic a través de la música.





https://www.naciodigital.cat/noticia/231467/lluis-gavalda-recopila-llibre-autobiografic-60-cancons


dilluns, 7 de març del 2022

 

Llibreries del món: Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires

Una de les activitats més agradables que podem fer és descobrir les llibreries dels llocs que visitem. Com ja hem fet amb algun altre ocasió, us presentem indrets on els llibres i les històries tenen el protagonisme absolut.


Aquí teniu un article on s'explica tota la història d'aquest teatre reconvertit en una de les llibreries més grans de Sud-Amèrica.


A disfrutar!

https://destinoinfinito.com/ateneo-grand-splendid-libreria-antiguo-teatro/




dimarts, 1 de març del 2022

Los buenos hijos, Rosa Ribas


Ja coneixia aquesta escriptora a través de la trilogia dels anys 50 que va escriure a quatre mans amb Sabine Hoffmann. La veritat és que em va enganxar de forma inqüestionable. I aquest altre llibre , ho ha tornat a fer. 

Els protagonistes són una família de detectius, els Hernández que viuen a Sant Andreu. Els seus membres són persones que tenen en comú un fet: tots guarden secrets a la resta. Això els portarà a moments de gran tensió i a descobrir el que potser  no volien saber.


Una narració molt correcta, àgil, amb tocs d'ironia i amb un domini del tempo utilitzant el recurs de capítols curts i ben tramats. Sense dubtar-ho, un plaer passar l'estona llegint-lo. 


Molt recomanable.




 

dimecres, 23 de febrer del 2022


Consells per a la vida



Arthur Schopenhauer  conegut bàsicament pel seu pessimisme filosòfic, ens mostra pautes de conducta per a poder arribar a una vida amb moments de felicitat. Basant-se en l'ingeni i la prudència pràctica dóna consells i estratègies per a poder captar la felicitat a petit bocins i  evitar en el possible el dolor, ja que una manera de ser feliç és l'absència de dolor.


Com a exemple, aquestes reflexions:

 Quan s’ha produït l’infortuni i no es pot arreglar, no permetre’s pensar que podria ser d’una altra manera. 


 Hauríem d’intentar aconseguir veure allò que tenim amb la mateixa mirada que si algú ens ho prengués […] ja que la majoria de les vegades només sentim el seu valor després d’haver-ho perdut. 

 


 La manera més segura de no ser infeliç és no desitjar arribar a ser molt feliç.


Si us interessen aquestes reflexions, llegiu El arte de ser feliz del mateix autor. No us deixarà indiferents.

divendres, 18 de febrer del 2022

 Junil a la terra dels bàrbars, Joan-Lluís Lluís

Amb aquest llibre m'he retrobat amb la novel·la d'aventures clàssica amb tocs d'originalitat i d'ironia.

La Junil és la protagonista principal d'una història que es desenvolupa a principis de l'era cristiana i es situa  en una marca de l'Imperi Romà fronterera amb els territoris governats pels bàrbars.

Després de moltes penúries la Junil acompanyada d'altres personatges aconsegueix fugir de casa seva amb la intenció d'arribar a les terres dels alans on no hi ha esclaus.


Amb un reguitzell de personatges curiosos i amb personalitats molt ben definides, la trama es desenvolupa de forma fàcil i fluida i ofereix una lectura molt agradable.




Una bona novel·la per a passar bones estones, amb tocs d'ironia i molt ben construïda. Molt recomanable.




dijous, 17 de febrer del 2022

 

El cinema i la literatura

L'edició dels Oscar d'enguany té quatre pel·lícules inspirades en obres literàries.  Drive my car es basa en un relat de Murakami; El poder del perro en una novel·la de Don Winslow;  El callejón de las almas perdidas en una  del mateix nom de William Linsday Gresham i Dune,  en una novel·la de Frank Herbert. 


Ara caldrà comprovar si la versió cinematogràfica està a l'alçada de l'obra original o fins i tot, la potencia encara més.






https://elplacerdelalectura.com/2022/02/4-de-los-8-filmes-nominados-a-mejor-pelicula-en-los-oscars-estan-basados-en-libros.html

dimarts, 15 de febrer del 2022

 Recordant Julio Cortázar

Un 12 de febrer de fa 38 anys moria a París Julio Cortázar. Entre els seus llibres destaquem per la seva originalitat, alguns textos de Manual de instrucciones, dins del llibre Historias de cronopios y de famas.





Aquí teniu un petit tast ,  Instrucciones para cantar

Empiece por romper los espejos de su casa, deje caer los brazos, mire vagamente la pared, olvídese. Cante una sola nota, escuche por dentro. Si oye (pero esto ocurrirá mucho después) algo como un paisaje sumido en el miedo, con hogueras entre las piedras, con siluetas semidesnudas en cuclillas, creo que estará bien encaminado, y lo mismo si oye un río por donde bajan barcas pintadas de amarillo y negro, si oye un sabor de pan, un tacto de dedos, una sombra de caballo.

Después compre solfeos y un frac, y por favor no cante por la nariz y deje en paz a Schumann. 


Llegiu-ne més si us ve de gust al següent enllaç

https://www.catorze.cat/biblioteca/manual-instruccions-cortazar-4-91319/

dimecres, 9 de febrer del 2022

L'escriptor rossellonès Joan-Lluís Lluís guanya el Premi Òmnium de novel·la 

Amb el llibre Junil a les terres dels bàrbars l'escriptor de la Catalunya Nord s'endinsa en la rondalla i el món poètic alhora situant l'acció en l'època romana dels últims anys d'Ovidi.

Llegiu si us ve de gust aquest article per a conèixer una mica més aquest autor i la seva obra.

https://www.nuvol.com/llibres/joan-lluis-lluis-escriptor-que-venia-del-futur-231788 





dilluns, 7 de febrer del 2022

 Seguint les passes de Pepe Carvalho 

Una molt bona proposta per a recordar o per a conèixer aquest personatge i de passada l'autor, visitant la seva estimada Barcelona.




https://beteve.cat/cultura/ruta-literaria-detectiu-carvalho-bcnegra/

dimecres, 2 de febrer del 2022



Isabel Allende  presenta el seu nou llibre Violeta

Tal com us vam informar fa uns dies, l'escriptora edita la seva última novel·la i ens la presenta en aquest enllaç. 

 https://www.youtube.com/watch?v=ckyTyO8zuGw




divendres, 28 de gener del 2022

Selexyz Dominicanen, l'església convertida en la llibreria més bonica del món. 




Sabem que en la situació actual, i sobretot al nostre país, la cultura no està passant pel seu millor moment. I això ho podem comprovar veient el nombre de llibreries  i altres establiments culturals que s'han vist obligats a baixar la persiana i tancar.


Per això ve de gust llegir notícies com aquesta. . A Maastrich  a l'interior d'una església gòtica dels dominics  del 1280, la cadena de llibreries Selexyz va tenir la idea de fer una restauració de l'espai per a encabir-hi els seus llibres. Des del 1805 ja no funcionava com a església i al 2005 van començar unes obres complexes que van acabar al 2011.


A part de llibres també s'hi pot trobar una cafeteria on es pot beure un cafè del cafeter més antic de la ciutat. Tot plegat fa d'aquest espai un lloc que probablement qualsevol lector voldria visitar algun cop. 


https://www.lavanguardia.com/cultura/20220128/8016371/selexyz-dominicanen-iglesia-reconvertida-libreria-mas-bonita-mundo-maastricht.html





dijous, 20 de gener del 2022

 Anem de llibreries


Seguint els consells de l'article publicat a El Nacional i que ja vam compartir al nostre blog, vam visitar la Nollegiu  del Poblenou.

Un espai molt relaxat, molt tranquil, una mica decadent però amb racons molt especials que convida a la recerca d'aquell llibre que mai es troba o no es té mai temps de llegir; o d'aquella edició que mai es compra però que sempre ve de gust de tenir a casa.




El pis superior manté els elements de l'anterior negoci, de la merceria Juanita, amb els emprovadors i sillons de l'època. La disposició de l'espai permet asseure's i anar tastant els llibres escollits.







També cal remarcar el tracte amable i molt acurat del responsable de la llibreria. Una bona manera de passar una estona agradable.



dimarts, 18 de gener del 2022


L'amic dels ocells

Un dia a una xarxa social em va aparèixer una imatge d'aquest fotògraf i em va captivar. Les seves imatges no són gens grandioses, ni espectaculars, al contrari, són d'un detall i una delicadesa sorprenent.

Si sou amants de la natura, dels animals o simplement de les curiositats que els éssers vius ens ofereixen, gaudireu amb aquesta petita obra gràfica.


Passareu una bona estona i estic segura que somriureu...

https://www.catorze.cat/la-butaca/lamic-dels-ocells-173332/ 





divendres, 14 de gener del 2022


El paradís dels lectors

Llegiu aquest article per si voleu gaudir de bons llibres, bones lectures i bons espais per a compartir-les amb un plat al davant. Les llibreries que es presenten tenen en comú racons per a poder menjar alguna petita delicatessen , bona oferta de llibres, ambient tranquil per a poder triar amb calma i un amor infinit per la lectura.

https://www.elnacional.cat/ca/cultura/5-llocs-cafe-llibres_694122_102/4.html 









dijous, 13 de gener del 2022


Isabel Allende publica una nova novel·la: Violeta

Fidel a la seva rutina anual de començar un nou llibre cada 8 de gener, l'escriptora publica la seva nova novel·la "Violeta". La història d'una dona al llarg del segle XX. La llegirem.. 




Podeu llegir més informació al següent enllaç

 https://www.regio7.cat/cultures/novetats-editorials/2022/01/11/isabel-allende-torna-amb-violeta-61454145.html

dimecres, 12 de gener del 2022


El regal del plaer de la lectura

Pels qui ens agrada llegir i perdre'ns en les pàgines d'una història, pels qui ens preocupa que els nostres fills i néts no puguin  arribar a  sentir la mateixa sensació,  aquest article pot ser interessant. Us convido a llegir-lo.





https://www.catorze.cat/biblioteca/el-vent-les-abelles-la-biblioteca-de-casa-2-173277/ 






dimarts, 11 de gener del 2022

 I del cel van caure tres pomes, Nariné Abgarian

Aquesta ha sigut una troballa sorprenent que va arribar-me a través d'una entrevista llegida i que ja vam publicar al nostre blog. L'escriptora Nariné Abgarian va néixer al 1971 a Armènia però va formar-se a Rússia, on continua vivint.


La història està centrada en un petit racó de la desconeguda Armènia, a la vall de Maran i a les muntanyes del Caucàs. Una terra dura sotraguejada per la fam i les guerres que acull a persones reals, bones persones que es troben amb la cruesa d'una vida de penúries.


La novel·la traspua amor per aquella terra i per la seva cultura ofegada per les lluites territorials interminables . L'Armènia que es resisteix a morir malgrat la pressió de les grans potències.


Una història emocionant, tendra, dura però no dramàtica. Un cant a la vida i a la terra.  Cal esmentar també la meravellosa traducció de Marta Nin.  Molt recomanable.



Lectures recomanades



El nen 44 de Tom Rob Smith

Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.

Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.

Ferran Llanas Alegre

El nen 44 - TOM ROB SMITH



Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.

Joan Carles Sampera

Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach

A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.

L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.

Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.

Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.


David Jiménez






La educación de un hada de Didier van Cauwelaert

Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.

Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.

Montse Alegre




Portada de La educación de un hada


A
dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker.

Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)

La casa de cristal de Simon Mawer.

Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)




Brooklyn de Colm Toíbín


Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.

(Montse Alegre)


Les joies del paradís de Donna Leon

Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.

(Montse Alegre)


La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni

Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.

(Claustre Llort)



El caso del bar Balto, Faiza Guène.

El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.

Claustre Llort


La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.

Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.

Claustre Llort


El cuiner del dux, Elle Newmark

Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.

Montse Alegre