Qui som?

El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .



dilluns, 20 de desembre del 2021

 S'acaba l'any i com sempre comencen els tràfecs i les presses per a comprar els últims regals, un ingredient oblidat per l'àpat de Nadal o un detall d'última hora per algú que no havíem recordat .

Però si ens parem a pensar un moment, perquè només fem regals per Nadal? Perquè només ens desitgem salut, sort o amor per aquests dies? Que no estimem a la nostra família, amics i coneguts tot l'any?

Potser hauríem de reflexionar una mica sobre això i no tornar a caure en les presses i amb l'oblit de les persones que ens importen realment. Potser no hauríem de deixar que el nostre dia a dia no ens deixés ser realment qui som. Una qüestió fàcil de considerar però difícil de solucionar   .  

Des d'aquí us desitgem que aquest ambient de bones intencions, de desitjos de salut i de companyia visquin tot l'any i que les persones ens cuidem més entre nosaltres. Passeu molt bones festes amb qui us estimi i a qui  estimeu, i que perduri aquesta felicitat fins al proper Nadal.





                        BONES FESTES!!!







dimecres, 15 de desembre del 2021

 I per aquest Nadal, el millor regal, un llibre




Aprofitant aquests dies de retrobaments i de festes  , perquè no plantejar-nos regalar  llibres? En el fons és el millor regal de tots. Amb ells viatgem, ens emocionem, riem o plorem, ens distraiem i també aprenem. Quin altre objecte pot oferir-nos tot això?


Pels que us agrada sentir l'olor del llibre nou, d'obrir-lo i escoltar el soroll en passar les pàgines. Pels que teniu sempre a la vora un o més llibres que us acompanyen on aneu, pels que en un moment determinat no podeu deixar de llegir o simplement pels que teniu curiositat per algun tema en concret, aquí teniu unes propostes de llibres per a regalar o per autoregalar-se, que també és important. 




https://www.grup62.cat/seleccio-editorial/els-millors-llibres-per-aquest-nadal/52

 

https://llegirencatala.cat/llista-original-de-llibres-per-regalar-aquest-nadal/

dimarts, 14 de desembre del 2021

2021: l'any que es van tornar a vendre llibres

Sembla ser que han augmentat el nombre de vendes de llibres durant aquest any. Esperem que no sigui una tendència puntual sinó una nova etapa on la cultura i sobretot els llibres, puguin recuperar el lloc que els correspon.



Llegiu si us ve de gust aquest petit article.

https://www.elnacional.cat/ca/cultura/premis-gremi-editors-catalunya_681911_102.html 

dijous, 9 de desembre del 2021

 Reinas Malditas,  Cristina Morató


Des de l'Emperatriu de l'imperi autro-hungarès,  Elisabet de Baviera o Sissi, com se la coneix, fins a Maria Antonieta , l'autora va presentant les biografies d'aquestes dones que, suposadament tenien el que volien però que, en realitat, van ser persones infelices.

Les vides d'aquestes dones són presentades per l'autora de forma sintètica , centrant l'atenció en les vivències més personals  i en l'assoliment d'una felicitat fictícia que en la majoria de casos, va comportar una vida d'insatisfaccions i de patiments.




Interessant la lectura d'aquest llibre que permet anar llegint per fragments, ja que cada reina té una part del llibre assignada i no requereix una lectura forçosament contínua. Molt recomanable.
























divendres, 3 de desembre del 2021

 

Mor l'escriptor nord-americà Noah Gordon 



L'autor d'obres tan conegudes com  El metge va morir als 95 anys. Destaquem que la seva última novel·la El celler, està ambientada al Penedès. Recordem que aquest va ser el primer llibre que vam llegir al nostre club de lectura. Té per nosaltres un record especial.


Pels qui tingueu interès per aquest escriptor, podeu llegir el següent article i veure'n les seves imatges.


https://www.ccma.cat/324/mor-lescriptor-noah-gordon-autor-del-best-seller-el-metge/noticia/3131318/

dimarts, 30 de novembre del 2021

 Almudena Grandes 

Aquesta setmana ens ha deixat aquesta escriptora. Tot i que no hem llegit cap llibre seu al nostre grup de lectura, us convido a fer-ho si no la coneixeu. Amb un gran domini de la llengua castellana els seus llibres presenten moltes vegades el món dels que van perdre la guerra, la seva supervivència i les seves lluites per a seguir creient en el que creien.

Personalment, em va agradar molt Los aires difíciles,  tot i que altres obres seves han sigut molt més conegudes.

Llegiu si us ve de gust aquest article sobre l'escriptora.

https://www.naciodigital.cat/noticia/227523/mor-escriptora-almudena-grandes




dijous, 25 de novembre del 2021

 Nou rodatge a la ciutat de Manresa

 L'actor Liam Neeson roda una pel·lícula al centre de Manresa. Per a conèixer una mica més la notícia podeu llegir el següent enllaç:


https://www.regio7.cat/cultures/2021/11/22/lactor-liam-neeson-roda-aquesta-59810601.html




dilluns, 22 de novembre del 2021


 I del cel van caure tres pomes
Nariné Abgaryan




Aquesta és una proposta literària que creiem que pot ser molt  interessant d'aquesta autora armènia establerta a Moscou. Si us interessa llegiu l'entrevista que trobareu a l'enllaç següent.


https://www.catorze.cat/biblioteca/narine-abgarian-les-persones-mes-dignes-viuen-sense-fer-soroll-170035/

dimecres, 17 de novembre del 2021


Som la generació del "RE"

Amb aquestes paraules Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, ens planteja una manera de reconduir la vida per a que sigui sostenible. Amb 14 paraules ens proposa una visió menys pessimista i més proactiva de les possibles petites actuacions que podem realitzar per a millorar la situació.





Interessant llegir l'article!

 https://www.catorze.cat/estudi/14-paraules-per-refer-el-mon-2-167232/







dimarts, 16 de novembre del 2021

 Si aquest carrer fos meu, Stefanie Kremser



Stephanie Kremser va néixer a Düsseldorf però ha viscut a llocs tan diversos com Sao Paulo, Munich, Nova York o Barcelona, entre d'altres.


Aquest llibre és un recull de les 22 adreces on l'autora ha viscut explicant de forma autobiogràfica les sensacions, les coneixences, els comiats, els records i també l'enyorament d'una vida repartida pel món.

És un llibre que permet el lector establir el seu propi ritme, cada capítol és una part d'un trajecte. Crida l'atenció que les adreces no estiguin ordenades cronològicament, sinó que l'ordre és personal, vivencial.

Bon llibre per a passar una bona  estona en un format menys tancat que la novel·la. Molt recomanable.

dimarts, 21 de setembre del 2021

Nosaltres, després, Sílvia Soler 


La nova obra de l'autora és una història sobre el pas del temps, l'amor i l'amistat. Quatre personatges es van enllaçant a través dels anys i van teixint la seva vida al voltant del nucli que han format ells mateixos.

El casament de la filla d'uns dels protagonistes és el punt des d'on es descobreix tot el sistema vital dels personatges. Dos homes i dues dones, amics des de joves, viuen les emocions i els sentiments junts fins que un fet decisiu els fa trencar aquesta estabilitat.


Un relat que es va construint amb fets  presents i passats enllaçats de forma molt ben ordenada de manera que les accions es van descobrint mica en mica, seguint un ritme tranquil que deixa entrar dins dels  personatges.

Lectura molt agraïda, pausada i emotiva. Molt recomanable.




dijous, 16 de setembre del 2021

La ballarina, Ogai Mori 



Ens trobem davant d'una petita joia, una història que s'ha repetit mil cops al llarg de la literatura, l'etern tema de l'amor. L'originalitat del llibre no ve donada per la temàtica sinó pel tractament que en fa l'autor.
Un estudiant japonès de classe alta arriba a Berlín i s'enamora perdudament d'una ballarina alemanya que viu en la misèria absoluta. Comença un camí de dilemes morals, de decisions doloroses i de renúncies personals. Amb una gran senzillesa l'autor ens fa entendre fins a quin punt és poderós el sentiment de l'amor.

L'obra  és  precursora de Madame Butterly de Puccini i es presenta amb la delicadesa que només la literatura japonesa és capaç de transmetre.

Una lectura molt agradable que es fa en una tarda. Molt recomanable. 


 Les gratituds, Delphine de Vigan


Com en altres novel·les de la mateixa autora, aquesta traspua tristor, però és una tristor confortable. El tema és l'envelliment i la decadència de la vellesa però també l'estimació, l'afecte, la companyia i sobretot, la gratitud.


La Michka és una dona gran que sempre ha estat el que en podem anomenar "cuidadora". Va ser qui va ajudar a una noia completament perduda i la va convertir en família. Arriba el moment en que a la Michka li falten les paraules, no troba el nom dels objectes quotidians, ni de les persones. 


Amb l'ajut de la Marie, la noia que va ajudar fa anys i d'en Jêrome, un logopeda, serà capaç d'enfrontar-se a la recta final de la seva existència amb dignitat.


Un raonament molt intens i emotiu sobre la realitat de la vellesa i de la dependència que comporta molt sovint. 

Molt recomanable.



dimarts, 20 de juliol del 2021

Jordi Cussà, adéu a un gran escriptor 



El Jordi  escriptor va morir fa pocs dies. D'ell recordarem els seus llibres però sobretot, la seva manera d'enfrontar-se a les situacions que la vida ens va presentant. Recordem un matí de dissabte a la llibreria  4 cantons a Berga, una conversa distesa, interessant, emocionant. Un escriptor que enfocava la seva feina com la d'un artesà, traient-li importància, considerant l'escriptura com un ofici com qualsevol altre. 

Els seus llibres sempre seran un record de la seva persona, però el que realment no oblidarem és el regal que ens va fer aquell matí de dissabte...


Llegiu també si us va de gust aquests dos petits homenatges.


https://www.nuvol.com/llibres/jordi-cussa-un-classic-de-futur-192925


http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/2001244-jordi.html

dimecres, 9 de juny del 2021


Els nens i nenes abandonats en la Barcelona del Renaixement


Per a conèixer una mica més el passat de Barcelona i de casa nostra en general, aquest és un breu article molt interessant. 



https://www.elnacional.cat/ca/cultura/nens-nenes-abandonats-barcelona-renaixement_617009_102.html

dimarts, 8 de juny del 2021

La companyia nòrdica, Albert Vilaró



Aquesta novel·la presenta una història entre la realitat i la fantasia i té com a tret diferencial la seva ubicació: les muntanyes dels Pirineus.

Tot comença amb la troballa del dietari d'un soldat prussià,  Ulrich von Wilamovitz,  que va participar en la primera guerra carlina,. Aquest home, botànic i violinista entre d'altres ocupacions, fuig del seu país després d'haver matat en duel a un altre home. En arribar a Andorra des de França es troba amb una sèrie de personatges amb qui viurà experiències extrasensorials i sorprenents. El capità Osinalde, un militar de cap a peus que no ha matat mai ningú; el pare Cebrià, un monjo fugit de Montserrat, científic i descregut; la Mina, una noia de les muntanyes, enigmàtica i seductora; tots aquests i d'altres que es va trobant pel camí volen esclarir un gran misteri. 

A les muntanyes, una nit  va caure un llamp creant un cràter socarrimat i fosc i va fer desaparèixer tota una companyia de soldats estrangers: la companyia nòrdica. A partir d'aquell moment van apareixent grups de persones mortes de formes sorprenents. Tots els habitants de les muntanyes coneixen els fets i els temen. Aquest grup pintoresc amb l'ajut de la ciència i el pare Cebrià, intentarà posar fi als assassinats d'aquests éssers obscurs.

Tot i que la història té un punt d'humor i d'originalitat, la lectura es fa en alguns moments una mica feixuga i la trama avança amb lentitud. Amb tot, però, el lector pot passar una bona estona. 
 

dimarts, 25 de maig del 2021

dilluns, 17 de maig del 2021




 De tant en tant ve de gust recordar persones que ens han deixat llibres, obres o pensaments que ens fan replantejar les nostres creences o conviccions. Una d'elles, al meu entendre, és Simone de Beauvoir. Una dona nascuda dins la burgesia que tant criticava i de la que va ser enemiga  convençuda, feminista activa i practicant; escriptora i filòsofa, que va lluitar tota la seva vida per la causa que creia imprescindible.

Va néixer al 1908 a París, en una família burgesa i cristiana molt estricta. als 15 anys es declara atea provocant una ruptura amb la seva mare. Després d'un daltabaix econòmic, la família segueix donant una educació elitista a  les seves filles per qüestions d'aparença.

Estudia Filosofia a la Sorbona i es gradua al 1929. Al mateix any coneix a Jean Paul Sartre amb qui té una relació poc convencional per l'època, basada en el respecte i la llibertat que va durar fins al 1980 amb la mort del filòsof.

Va morir al 1986 i va ser enterrada al costat de Sartre al cementiri de Montparnasse.



Aquest enllaç ens regala 14 reflexions d'aquesta dona de ment brillant i de profund compromís amb la vida.


https://www.catorze.cat/biblioteca/simone-beauvoir-problema-dona-3-83684/

dilluns, 10 de maig del 2021

Gambito de dama, Walter Tevis




Potser és un error llegir un llibre després d'haver vist la seva adaptació cinematogràfica o  potser no... La història d'una nena orfe que als 8 anys va a parar a una institució després de la mort de la seva mare, podria ser la de moltes novel·les. Però el fet diferencial és que la Beth és una nena d'una intel·ligència prodigiosa que descobreix de manera anecdòtica el món dels escacs.

Aquest fet li permetrà apartar-se de la vida monòtona i rutinària que li pertoca i també li obrirà les portes a una adopció, fet que no sempre és fàcil a certes edats.

La protagonista arrossegarà tota la seva vida  un problema d'addicció fomentat pels tranquil·litzants que rebien  els residents en orfenats "per a calmar els seus ànims." Juntament amb la seva mare adoptiva el seu potencial en el món dels escacs la portarà a viatjar pel món i a conèixer els millors jugadors d'escacs de la història.


Si la sèrie de Netflix és de gran qualitat, la novel·la no queda pas gens enrere. Una bona història, un bon tractament de la trama i un llenguatge planer però acurat fan que sigui un llibre de lectura molt agradable.


Molt recomanable pel qui no ha vist la sèrie i també per qui l'ha vist. Segur que passarà unes molt bones estones.




dimecres, 28 d’abril del 2021

 La cosina Rachel, Daphne du Maurier



Ens trobem davant d'una obra clàssica en el millor dels sentits. Una història ben teixida i molt ben explicada per aquesta autora que Hitchcock va portar més d'un cop al cinema. Un exemple el podem trobar en llibres com  Rebecca  o en texts adaptats com a  Los pájaros.

Philip Ashley és un noi que es va quedar orfe des de ben petit i que és criat pel seu cosí, Ambrose Ashley en una casalot aïllat  i sense la presència de cap dona, fins i tot dins del servei. Amb un caràcter treballador, tímid i solitari, els dos homes van vivint en una rutina que els fa sentir segurs i còmodes. 

Per un problema de salut l'Ambrose decideix passar l'hivern a Itàlia. Allà coneixerà una dona, la seva cosina llunyana Rachel que capgirarà tot el seu món i el del seu cosí de forma irreparable.

Amb una gran dosi de suspens i un gran domini del ritme narratiu, aquest llibre presenta  una teranyina de sentiments i de petits detalls que porten el lector a entrar dins la història de forma inevitable. Molt recomanable.


divendres, 23 d’abril del 2021

 Bona diada de Sant Jordi

Després d'un any de confinaments i restriccions, avui podem mig celebrar aquest dia. Tot i les mancances i les distàncies, us desitgem un dia ple de llibres, de roses, de celebració de la vida i de bones companyies.





dimarts, 13 d’abril del 2021

 "La lectura és l'auxiliar més valuós de la instrucció"


Pels que creiem que la lectura és una part fonamental de l'educació, és interessant aquest article sobre Francesca Bonnemaison, pedagoga nascuda al segle XIX que va crear la primera biblioteca per a noies obreres.

Salvant les distàncies i les maneres de pensar, sobretot pel que fa a la religió i al paper de la dona a la societat, aquesta dona va encetar una via de desenvolupament personal per a aquelles noies que , per naixement, ho tenien molt difícil.

Molt interessant.



divendres, 9 d’abril del 2021

Cinc hores a Venècia, Miquel Molina



Aquest és un llibre de lectura calmada, de degustació lenta, un tastet del que pot representar Venècia pels seus visitants si s'esforcen a veure-hi més enllà del més visible.

L'autor presenta una manera de conèixer la ciutat des de l'adaptació al moment en que es trobi. No es pot anar contra la munió de gent que hi passeja, però si que és possible deixar-se portar fins a trobar racons, carrerons i llocs on es pot entendre l'essència de Venècia.

La ciutat dels canals i de les places emblemàtiques també té una cara menys visible que l'autor ens mostra amb una sensibilitat especial.

Una lectura molt agradable que ens regala un viatge des de la nostra butaca. Molt recomanable.

 

dimarts, 6 d’abril del 2021

 El libro de las ilusiones, Paul Auster



El protagonista de la història és un professor de literatura que ha perdut  la seva dona i els seus dos fills en un accident d'avió. Aquesta desgràcia personal fa que toqui fons i comenci una etapa d'autodestrucció total. 

Només un tema el retorna a la vida de forma gradual: les pel·lícules de cinema mut d'un actor desconegut per a la majoria, Hector Mann. L'obsessió per a veure totes les cintes i conèixer el perquè de la seva desaparició sobtada fa més de seixanta anys, el porta a la vida altre cop. Una carta rebuda i signada per  la dona de l'actor amb la petició que vagi al seu ranxo a Tierra del Sueño per conèixer-lo abans no mori, el porta a un estat de confusió primer i d'eufòria més endavant que li canviarà la vida.

Com sempre Paul Auster és un mestre a l'hora de presentar les històries. El personatge de David Zimmer, el protagonista és d'una consistència humana impressionant, amb les emocions  i comportaments complexes totalment creïbles després d'un trauma personal com el viscut.

Una lectura  força àgil tot i la seva profunditat, amb tocs d'un cert misteri que ajuda a la trama. Molt recomanable.


dimarts, 23 de març del 2021

Com ordenar una biblioteca?

Aquesta és una pregunta que tots els que ens agraden els llibres ens hem fet més d'una vegada a la vida. Quan canviem de pis, o fem reformes a casa o simplement estem confinats... en un moment o altre ens passa pel cap l'endreça dels llibres de casa. Però, com comencem? Quin criteri fem servir? 


Aquest article ens donarà una mica d'aire a l'hora de posar-nos davant dels prestatges i ens ajudarà a començar la feina.


Per passar d'aquesta imatge




a aquesta




https://www.elnacional.cat/ca/cultura/ordenar-biblioteca-consells-roberto-calasso_593498_102.html 



dimarts, 16 de març del 2021

La cara norte del corazón,  Dolores Redondo 


Uns anys abans dels crims de la vall de Baztan, al 2005, la jove policia Amaia Salazar participa en un curs d'intercanvi de policies de l'Europol a l'Acadèmia del FBI als Estats Units. Aquest curs està impartit per Aloisius Dupree, cap de la unitat d'investigació. Unes matances  repetides des de fa anys i recentment descobertes componen el retrat d'un assassí que aprofita els desastres naturals per a cometre els seus crims.


El cas d'un assassí en sèrie que actua des de fa 18 anys els portarà a Nova Orleans en el mateix moment que hi passa el Katrina. Allà la protagonista reviurà els seus fantasmes i els seus pitjors malsons. El seu passat fosc i turmentat la visita cada nit i no deixa que visqui en pau.


Tal i com va passar amb la trilogia del Baztan, el llibre és una successió de fets que porten el lector per la història a un ritme trepidant. Una lectura gairebé cinematogràfica que permet gaudir de molt bons moments. Molt recomanable per amants de la novel·la negra.

dimarts, 9 de març del 2021


Homes, no és qüestió d'ajudar

Unes quantes il·lustracions que resumeixen el sentit més arrelat de la relació entre les dones i la societat en la que vivim considerant sempre la dona com element al servei de l'home, la família o la feina. Una bona manera de fer crítica amb realisme i intel·ligència.




 https://www.catorze.cat/noticia/13841/homes-no-es-questio-ajudar

dilluns, 1 de març del 2021

Las hermanas Chanel, Judithe Little



La vida de Coco Chanel sempre ha estat interessant. Al contrari del que es podria pensar, aquesta dona no va tenir una vida gens fàcil. La imatge de frivolitat que podem arribar a tenir del personatge s'esvaeix si es llegeix la seva biografia.

Aquesta novel·la està enfocada a la vida d'aquest personatge però, no amb les seves pròpies paraules sinó a través de la seva germana Antoinette. La Gabrielle, coneguda com a Coco, no explicaria mai la seva vida en públic.

Les germanes Gabrielle , Antoinette i Julie-Berthe van ser deixades en una institució per a persones sense recursos després de morir la seva mare. El seu pare, un firaire, va seguir la seva vida i es va desentendre de tots els seus fills. Els nois van anar a un centre i les noies a un altre. Mai més es van retrobar.

És al centre on comença a planificar la manera de sortir de la misèria i entrar en un món fins llavors prohibit. La seva vida començarà amb la costura, després amb la confecció de barrets, roba i després perfums.

Va ser una dona independent però profundament enamorada d'un home casat que va estar al seu costat fins que va morir d'un accident de cotxe. Això va ser un cop molt dur per a la Gabrielle que va sortir-se'n gràcies a la feina. 

Una dona lluitadora, avançada a la seva època, creativa, valenta i emprenedora; molt lluny de la imatge de persona superficial i frívola que es pot tenir d'aquest món de la moda.

Un relat novel·lat amb molta part biogràfica molt ben estructurat per l'autora. Molt recomanable i interessant.



dijous, 18 de febrer del 2021

Ahir es va conèixer la mort del poeta Joan Margarit. Si us ve de gust, llegiu aquesta entrevista  que l'Eva Piquer li va fer per Catorze fa un temps.




CONVERSES

Joan Margarit: «No em pot destruir ningú perquè ja m'ha destruït la vida»





https://www.catorze.cat/noticia/2835/joan-margarit-no-em-pot-destruir-ningu-perque-ja-destruit-vida


Per fer un petit tast de la seva obra,  podeu llegir aquest poema que està inclòs a Des d'on tornar a estimar.


CONEIXEMENT

Cavar entre les pedres, els terrossos
i les arrels que mai no arrencaràs.
Però aquest és el preu del que és profund.
Cavar és religiós.
És una forma de bondat.
Cavar de nit. Després agenollar-se
i aixecar els ulls a les estrelles
sabent que cal buscar-ho tot a terra:
com construir una casa, com escriure un poema.
I fins i tot des d’on tornar a estimar
en aquest temporal de la memòria.

dimecres, 17 de febrer del 2021

 Dublinesos, James Joyce



Aquest és el primer llibre que llegeixo d'aquest autor que, tot val a dir, sempre m'ha inspirat un cert respecte. Però, tret del recel inicial, he de dir que ha estat una lectura del tot agradable.

El protagonista principal dels 15 contes és la ciutat de Dublin. En cadascun d'ells, apareixen personatges singulars que retraten una societat i una manera de viure típica de la ciutat irlandesa de principis del segle XX. En aquells moments el nacionalisme irlandès estava en un moment àlgid, fet que  es reflecteix en algun dels seus relats.

Alguns personatges  van apareixen com a protagonistes en un relat i com a secundaris en altres, o com a referències de tercers de manera que les històries s'enllacen les unes amb les altres creant un entramat de relacions molt ben construït.


Les temàtiques dels contes són diverses. A Eveline una noia abandona els seus plans de fugir amb un mariner. A Dos galants, una minyona és enganyada per dos nois per robar a casa els seus amos.

A Els morts, el protagonista té una revelació sobre la vida i la mort després d'assistir a una festa familiar. Aquest relat va ser portat al cinema  per John Houston amb el títol "Els dublinesos".


Un molt bon llibre per a gaudir de petits moments de veritable literatura. Molt recomanable.



dimecres, 3 de febrer del 2021


El" nostre escriptor " Jordi Cussà, publica una nova novel·la: El primer emperador i la reina lluna




Llegiu si us ve de gust l'article on podreu també fer un petit tast del llibre llegint-ne un fragment. Com sempre en el cas d'aquest escriptor, el resultat és sorprenent.


https://www.catorze.cat/noticia/15230/primer-emperador-reina-lluna

dilluns, 25 de gener del 2021

El tumor,  Toni Soler



He de reconèixer que el llibre m'ha sorprès. No havia llegit mai res d'aquest autor, però he d'admetre que la seva vessant televisiva em feia posposar la seva lectura.

En el llibre es presenta un Toni Soler reflexiu, autocrític, emotiu sense estridència de cap mena, pausat i en certa manera contingut. És un llibre de dol no acabat de tancar, o de no-dol. La mort dels pares és natural però no per això és menys dura, dolorosa. I quan la mort del pare t'agafa en plena adolescència, aquest tràngol no acaba de tancar-se del tot.

L'autor constata que li ha calgut un període de 35 anys per a viure el dol per la mort del seu pare. El de la mare ja el va viure quan va ser el moment d'una manera més vital, més sentida i patida. 

La imatge d'un pare llunyà en el temps, però proper en el record, enyorat i sublimat per la mare; és  redescobert en el moment d'escriure aquest llibre. L'autor pot tancar aquesta porta, després de recordar i de recordar-se amb la seva figura.


Un llibre recomanable, gens tràgic, reflexiu, que flueix com els pensaments de l'autor en recordar la figura paterna. Un bon exercici emotiu.

 

dimecres, 20 de gener del 2021


Contes Foscos d'Edgar Allan Poe



https://www.catorze.cat/noticia/15222/ressuscitar-poe-esmolant-ne-contes-foscos 

Pels amants de les lectures de terror de Poe, el nostre escriptor de proximitat Jordi Cussà, ha traduït aquesta selecció anomenada "Contes foscos". El resultat és del tot prometedor coneixent la qualitat tant de l'autor com del traductor.




dimarts, 12 de gener del 2021

 Filles d'una nova era , Carmen Korn



Aquest és el primer d'una trilogia de l'autora alemanya, periodista de formació que ha treballat per els diaris més importants del seu país.

Quatre dones joves que viuen a Hamburg en el període entre guerres viuen històries ben diverses que convergeixen en alguns moments especials. De classes socials i arrels ben diferents, les quatre dones acabaran forjant una amistat que durarà tota la seva vida.

La Henny, de família burgesa i aclaparada per una mare dominant, vol ser llevadora. La Käthe, d'origen humil, comunista i emancipada, també inicia la seva formació a l'hospital. L'Ida, rica i mimada, es rebela contra la seva vida; i la Lina, cultivada i progressista, es dedica en cos i ànima al seu germà després de quedar orfes de petits.


Aquestes quatre dones s'enfronten al seu destí amb les eines de les que disposen i amb la força de la seva relació d'amistat.

Novel·la molt entretinguda, amb rerefons històric dels temps convulsos entre guerres. Trama interessant i molt ben documentada. Molt recomanable per a passar molt bones estones.



Lectures recomanades



El nen 44 de Tom Rob Smith

Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.

Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.

Ferran Llanas Alegre

El nen 44 - TOM ROB SMITH



Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.

Joan Carles Sampera

Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach

A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.

L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.

Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.

Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.


David Jiménez






La educación de un hada de Didier van Cauwelaert

Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.

Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.

Montse Alegre




Portada de La educación de un hada


A
dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker.

Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)

La casa de cristal de Simon Mawer.

Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)




Brooklyn de Colm Toíbín


Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.

(Montse Alegre)


Les joies del paradís de Donna Leon

Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.

(Montse Alegre)


La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni

Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.

(Claustre Llort)



El caso del bar Balto, Faiza Guène.

El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.

Claustre Llort


La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.

Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.

Claustre Llort


El cuiner del dux, Elle Newmark

Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.

Montse Alegre