Qui som?

El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .



dilluns, 14 de desembre del 2020

 Color de llet, Nell Leyshon



Us ha passat mai que preveieu el final d'un llibre i a la vegada teníeu esperances d'equivocar-vos? Amb aquesta novel·la he tingut aquesta sensació.

La història està centrada en la protagonista, la Mary, una de les quatre filles d'una família del món rural d'Anglaterra del segle XIX. Amb un pare violent i mal tractador , una mare permissiva amb la violència cap a les filles i unes germanes que van des d'una  beata fins a una autèntica frívola; la Mary ha d'arrossegar a més a més una malformació a una cama. És per això que el pare l'obliga a treballar a casa del vicari com a serventa.

En aquest lloc i en contra de la seva voluntat, arribarà a trobar una certa amabilitat i companyia amb la dona del vicari. Però aquest sentiment serà passatger ja que la dona mor ben aviat i la Mary queda a mans de l'únic habitant de la casa: el vicari.


Narració en forma autobiogràfica,  amb fragments que volen mostrar la manera d'escriure i de parlar d'una persona analfabeta fins poc abans dels fets. El final és previsible però els fets estan ben enllaçats i provoquen la reacció del lector.

Recomanable  tenint en compte que és una història molt crua i el final no deixa indiferent.


dimecres, 2 de desembre del 2020

El noi del Maravillas, Lluís Llach



Com en les altres novel·les del mateix autor, llegir és un exercici d'aprenentatge constant. El que en Memòria d'uns ulls pintats va ser un coneixement de las història d'una part de Barcelona, en aquest és un coneixement exhaustiu de teoria i cultura musical.

El Maravillas és un teatre de varietats del Paral·lel de Barcelona que està constituït com un petit món per ell mateix. Les persones que hi treballen i hi viuen tenen una relació quasi familiar que fa que es cuidin els uns als altres sense ni adonar-se'n.

El protagonista, en Roger Ventós narra en primera persona la seva vida. La seva mare, una tramoista del Maravillas va haver d'exiliar-se a França. A Argelès va quedar embarassada d'un soldat senegalès i es pot establir a Sète,  al sud de França. És allà on el nen, en Roger , comença a tenir contacte amb la música des de ben petit.

Als 14 anys la mare l'envia a Barcelona a viure amb el seu germà al Maravillas evitant que presenciï la seva mort. A partir d'aquell moment la vida del Roger fa un tomb.

Segueix estudiant música i comença una carrera com a baríton professional. El món de l'òpera es mostra amb tota la seva autenticitat, no sempre amable i no sempre acollidor.


Una història molt ben lligada, excel·lent en la seva composició, amb una acurada  documentació dels personatges i del moment històric. Un llibre deliciós i molt recomanable.




Una bona ressenya de la novel·la la podeu llegir al següent link:






 

dilluns, 9 de novembre del 2020


  "Per la carretera"  Sylvain Prudhomme



Llegiu si us ve de gust l'article sobre aquest escriptor francès no massa conegut potser, però que promet unes estones de bones lectures.



https://www.naciodigital.cat/noticia/211019/carretera-sylvain-prudhomme 

dimarts, 27 d’octubre del 2020

 Una vintena de llibreries han obert a Catalunya entre el 2019 i el 2020. Aquesta és una bona notícia tenint en compte la situació actual.

Podeu llegir l'article al l'enllaç següent:


https://www.lavanguardia.com/libros/20201021/484206826811/librerias-nuevas-finestres-fahrenheit-ona.html




dilluns, 5 d’octubre del 2020

 Amb l'aigua al coll, Donna Leon


Aquesta és una més de les novel·les que tenen de protagonista en Guido Brunetti, comissari de la policia de Venècia.

Una dona amb càncer terminal vol parlar amb la policia per a dir les seves últimes paraules. Parla del seu marit mort fa unes setmanes, de les seves filles que quedaran soles i d'uns diners "bruts". La mort li arriba en plena declaració i ni Brunetti ni la seva companya napolitana poden fer-hi res per salvar-la. Aquest fet trasbalsa els policies que segueixen la seva investigació malgrat les dificultats de no tenir una informació clara del que ha declarat la dona.

La mort, l'acompanyament i les cures paliatives , són els temes que suren sota la trama d'investigació criminal de la novel·la. La humanitat dels personatges principals fa que aquest llibre no sigui  un thriller convencional.

Com sempre és un plaer llegir Donna Leon. El seu coneixement de la societat i la vida quotidiana d' una ciutat especial com és Venècia fa que les històries guanyin interès.

Molt recomanable per passar una molt bona estona.


dimecres, 23 de setembre del 2020

 L'altre cap del fil , Andrea Camilleri

Amb el drama dels refugiats que arriben a les costes italianes de fons, Camilleri ens presenta un cop més una història emocionant.

La relació amb la Livia està en un bon moment i en Montalbano ha d'acompanyar-la a una celebració. Aquest fet el porta a conèixer una dona espectacular, intel·ligent  i enigmàtica: una modista famosa que va arribar a  Vigata fa uns anys i que ha robat el cor als seus habitants.

Uns dies després aquesta dona apareix brutalment assassinada i Montalbano anirà seguint les pistes fins a resoldre el cas, tot això combinat amb les nits de guàrdia inacabables que representen l'acollida  de centenars de refugiats que van arribant cada nit a la costa.


Com sempre Camilleri no decep, presenta uns personatges humans, amb defectes i amb virtuts com qualsevol persona i capaços de provocar en el lector  una sensació afectuosa especial. Tampoc oblida el seu esperit crític amb el govern italià i amb les autoritats locals, sobretot centrat en el tema de la immigració i dels prejudicis d'alguns personatges cap als refugiats.

Narració molt fluïda, interessant, amena. Molt recomanable.







dimarts, 22 de setembre del 2020

 Gent normal, Sally Rooney


La història està centrada en dos personatges principals que viuen a un poblet d'Irlanda. En Connell és un noi tímid, intel·ligent, treballador i discret que es relaciona amb els seus amics de sempre però li costa obrir-se als que no coneix. La Marianne és una noia complexa, tancada, distant. La seva intel·ligència la fa del tot infeliç perquè pren consciència de les males relacions que estableix amb la gent i de la impossibilitat de canviar aquest fet.

La relació entre tots dos comença a l'institut on la Marianne és víctima d'assetjament per part d' alguns companys. Entre ells dos s'estableix un vincle que perdurarà al llarg dels anys.

La diferència de classe social entre els dos joves  no és tan definitiva com ho és la diferència de relacións familiars que tenen. En Connell té una mare atenta, disposada, carinyosa, companya sempre fidel. La Marianne té una mare distant, inexistent en les emocions i un germà que la tortura i la menysprea amb el seu consentiment .

Al llarg dels anys els dos protagonistes es negaran l' acceptació  com a parella i tindran relacions externes que sempre acaben amb el retorn a ells mateixos. Es neguen la possibilitat de ser feliços junts i busquen l'amor en persones sempre equivocades.

Una història recargolada que mostra la senzillesa de la vida si les persones no la compliquéssim en excés. Lectura fàcil. Recomanable.







dimecres, 16 de setembre del 2020

 Comencem un nou curs, diferent, incert i esperem que únic per tot el que comporta. El nostre objectiu segueix el seu camí: arribar a la lectura com a eina per al nostre benestar. Llegint podem viatjar, conèixer personatges i històries, conèixer persones reals que han viscut entre nosaltres, imaginar, crear i sobretot viure.

Per això, i malgrat que les circumstàncies no siguin les millors, seguim reivindicant els llibres com a l'eina més potent entre les cultures. I com que hi creiem, us encoratgem a seguir llegint, a seguir viatjant, creant i sobretot gaudint del plaer que aquest fet comporta.

Bon curs a tothom!




dilluns, 10 d’agost del 2020

 El crit, Blanca Busquets

 

 

 

Amb els tràgics fets de l'atemptat del 17 d'agost del 2017 a Barcelona, l'autora construeix una història coral de sis personatges.

La Judit està a la sala d'espera d'un psicòleg concentrada en els peus d'un nen que està allà amb la seva mare.  Aquesta visió la transporta al moment de l'atemptat i a les imatges que quedaran gravades per sempre a la seva ment.

Aquests personatges aparentment sense cap connexió entre ells , conflueixen al final de la novel·la encaixant a la perfecció i permeten al lector entendre algunes actituds fins al moment inexplicables. Tenen en comú la impossibilitat o la negació de parlar del trauma que han viscut, són persones amb secrets guardats de manera dolorosa. Al final, les paraules no pronunciades , els sentiments amagats, les pors no expressades... tot , tot esclata amb un sol crit.

Tot i ser una novel·la fàcil de seguir i amb un llenguatge acurat i sense grans dificultats, no és fàcil de digerir per la temàtica que està sota l'argument més exposat.  Tot i això, és del tot  recomanable.


dijous, 14 de maig del 2020

Largo pétalo de mar, Isabel Allende


Com era de preveure, l'autora enganxa el lector només començar amb   la  història d'un exili de tants  que hi van haver durant la Guerra Civil espanyola. 

Els personatges principals són Víctor Dalmau, un estudiant de medicina que durant la guerra actua com a sanitari i  Roser Bruguera, una amiga  pianista embarassada , que es veuen obligats a passar la frontera cap a França i són fets presoners a Argelers. Seran dos dels passatgers del Winnipeg, el vaixell que Pablo Neruda va aconseguir omplir  d' emigrants espanyols per fugir cap a Xile. 

Des de la seva arribada a Valparaíso  l'escriptora va presentant la història més crua del poble xilè  a través de les vides dels personatges. Des de la rebuda càlida que van sentir els milers de refugiats espanyols, passant per les eleccions i la victòria de Salvador  Allende i  la dictadura que va colpir el país de forma cruenta. .

Amb un domini total per a donar vida a uns personatges de gran moralitat i ètica personal, l'autora té la capacitat de fer reviure aquelles situacions dramàtiques amb cert positivisme, lluny del desànim lògic de situacions com aquestes.

Lectura altament recomanable.


dilluns, 27 d’abril del 2020

Fugir era el més bell que teníem de Marta Marín-Dòmine





A partir de la definició de la paraula "errar" l'autora va creant un paisatge familiar d'anades i vingudes per diferents llocs al llarg de tres generacions.

L'exili és una mena de viatge que comporta una manca d'identitat. Segons l'autora, quan una persona deixa la seva casa i la seva vida i marxa a un altre lloc, per bé que hi estigui, sempre serà estrangera al nou país i estrangera al que ha deixat enrere.

La protagonista del llibre és una dona que ha viscut en la pròpia família i en ella mateixa, el fet de canviar de país. A cavall entre Catalunya, França i Canadà, té sentiments molt intensos que la lliguen als tres països per igual.

La necessitat de viatjar on el seu pare va viure i créixer, la fa reviure la seva història com a pròpia. Els records del pare es transformen en els seus records quan els llocs adquireixen un sentit, quan els veu amb els seus propis ulls.

Una bona reflexió del que és arrelar en un   lloc i de la impossibilitat de fer-ho quan la vida es va construint en llocs diferents.

Novel·la molt interessant que requereix un punt de concentració. Recomanable. 
 

dijous, 23 d’abril del 2020




Un sant Jordi diferent





La diada de Sant Jordi sempre ha estat un dia especial, llibres a dojo, roses pertot arreu, la felicitat i l'emoció de poder-se trobar amb les persones estimades ho omple tot. Un gran dia...
Avui és un gran dia que hem de viure com no estem acostumats a fer, gairebé amagats, separats. Intentem que els nostres sentiments traspassin totes les fronteres i que els llibres i les roses arribin a tothom qui estimen  amb el pensament i el record de dies que esperem molt millors.


Bona diada de Sant Jordi lectors i lectores!

dijous, 9 d’abril del 2020

Mis últimos 10 minutos y 38 segundos en este extraño mundo Elif Shafak



 Aquest llibre ha estat una veritable sorpresa ja que no coneixia cap altra obra de l'autora. 

El primer que crida l'atenció és el títol, segons l'autora, aquest é el temps que tarda el cos a acceptar la mort. Quan el cor ja no batega el cervell té aquest lapse de temps per a recordar tota la seva vida.

La protagonista, Tequila Leila és una dona turca, nascuda a una zona rural que s'escapa de casa seva i de la tradició religiosa opressora  de la seva família i arriba a Istambul. Allà acaba a un prostíbul a la zona més fosca de la ciutat.

L'autora va presentant els cinc amics de la protagonista a través dels seus records i va construint  el mosaic de cultures i tradicions que és Istambul en l'actualitat.

Una molt bona història, amb una narració molt ben construïda, uns personatges molt vivencials i una trama que sap mantenir l'interès del lector. Un cant a l'amistat, la tolerància i l'amor.

Molt recomanable.

dimecres, 25 de març del 2020

La favorita de l'Harem d'Andreu Martin



Aquest llibre forma part d'una sèrie amb un protagonista: Emili Santamarta, proxeneta que regenta un dels prostíbuls més importants de Barcelona.

El personatge del Mili evoluciona des del primer títol i en aquest en concret, té una força i una creativitat desbordants.

Enmig d'una lluita de màfies, una "guardia civil" corrupte i embolicada en tots els casos més greus de delinqüència i un auge de l'independentisme, el Mili sap treure profit de tot plegat. 

La fórmula que l'Andreu Martin utilitza és simplement genial. Personatges que són caricatura del món de la "cosa nostra" casolana, sergents de la "guardia civil" que es prostitueixen a l'Harem per diversió, prostitutes amb més dignitat i educació que els seus insignes clients...Tota una barreja d'accions que donen un ritme vertiginós a la narració.

Molt recomanable pels amants de la novel.la negra amb tocs d'humor  finíssim que fan passar una estona realment genial. 


dilluns, 23 de març del 2020


Los años d' Annie Ernaux



Aquest és el primer llibre que he llegit d'aquesta escriptora francesa, i de ben segur no serà l'últim.



La protagonista fa un repàs de la seva vida des de la posguerra fins a l'actualitat. Amb ella es van vivint els moments més importants de la història europea. La posguerra vista amb els ulls de nena, la guerra freda, les antigues lluites a Indoxina i a Argèlia. Els canvis en la vida quotidiana de les famílies de classe obrera a Normandia. Les revolucions del maig del 68 i el que va suposar per tota una generació. Fins arribar al moment actual.



Tota aquesta evolució concentrada en els pensaments d'una nena, adolescent, jove, dona i vella al cap dels anys. La seva manera de viure els fets i de viure'ls en el seu interior la va configurant com la dona que serà al final: una dona forta però sensible, autònoma, encara amb certa il·lusió per les coses que ha de fer.



Una anàlisi molt ben construida del que és el pas dels temps en el que anomenem la nostra vida i que per cadascú de nosaltres és sensiblement diferent.



Molt recomanable per a refexionar en positiu.






dimarts, 17 de març del 2020


 Estar confinats a casa pot ser també un repte per a la imaginació. Quan la lectura, la feina, la neteja de casa i passejar el nostre gos ja no dóna per més, sempre podem recórrer a la música. A Itàlia, que  van un pas endavant amb la lluita contra aquest virus, ja ho han provat. I segur que funciona...


Lectors i lectores, cuideu-vos molt i recordeu ENS QUEDEM A CASA

https://www.catorze.cat/noticia/13878/italia/canta/contra/coronavirus



dimarts, 10 de març del 2020

Cartas a Vera de Vladimir Nabokov


La història d'aquesta relació de més de 50 anys és fonamental per entendre qui va ser Nabokov. Vera va ser la seva lectora ideal, des del seu primer poema al 1923, tota la seva producció literària va ser llegida per la seva dona.

Aquest llibre, publicat 40 després de la mort de l'escriptor, és un recull de la correspondència que es van escriure la parella on la intimitat i la complicitat de la que gaudien, es pot copsar en totes les cartes.

No és un llibre de lectura fàcil, tenint en compte el propi gènere epistolar del llibre, però és una obra on es reflecteix el domini que té l'escriptor de la llengua i del bon ofici de Nabokov com a escriptor.

Recomanable llegir-lo a petites dosis, per a poder disfrutat-lo del tot.

dimarts, 3 de març del 2020

La casa alemana d' Annette Hess



La història que presenta aquesta novel·la està lligada a l'holocaust i al restabliment d'una mal anomenada "pau" als territoris alemanys. 

La protagonista, Eva Bruhn és una noia que viu amb la seva família damunt del seu restaurant. El pare i la mare són gent treballadora que es passen el dia al seu negoci. L'Eva rep una petició una mica especial de la fiscalia: fer de traductora de polonès al judici que es durà a terme a la ciutat on es jutjaran els càrrecs responsables de la mort de milers de jueus al camp de Auschwitz-Birkenau durant la segona guerra mundial.

A partir d'aquest moment la vida de l'Eva trontolla: deixa la seva relació amb el seu xicot, comença a qüestionar algunes actituds de la seva família i la seva memòria li porta algunes imatges ja oblidades.

Aquest és un llibre que comença amb una història amable, quotidiana i que es va transformant en el pitjor malson per l'ésser humà. L'holocaust es va fent present en la memòria dels testimonis del judici que amb el seu relat van construint el que ha sigut la vergonya més gran de la  humanitat.

Llibre molt recomanable malgrat la temàtica. L'autora sap introduir de forma subtil els fets dins de la trama de la novel·la fent que el lector no pugui deixar de llegir.


Per a més informació sobre aquest fet històric, podeu llegir el següent enllaç:




dilluns, 24 de febrer del 2020

Las dos Amelias , José Luís Correa




Aquest és l'últim títol de les novel·les protagonitzades pel detectiu Ricardo Blanco. En el meu cas, he descobert aquest autor amb la lectura d'aquest llibre, però segurament, no en serà l'últim que llegeixi.

Una  jove influencer  apareix assassinada en una habitació d'un hotel de Gran Canaria. La seva vida de cara a la galeria era aparentment perfecta. Una noia jove, maca, amb diners, amb milers de seguidors, sempre en companyia de gent popular... Però les aparences a vegades enganyen i per això, la policia demana la col·laboració del detectiu ja jubilat.

Amb una estructura de novel·la negra a l'estil més clàssic, l'autor ens va presentant personatges dins i fora de l'escenari del crim que està  investigant.

És molt recomanable per passar una molt bona estona 

dimarts, 18 de febrer del 2020

La dona a la finestra, A.J.Finn



Aquesta novel·la és el que podríem anomenar un thriller clàssic, una evocació, o al menys a mi m'ho ha semblat, de La finestra indiscreta de Hitchcock.

Una dona pateix un episodi greu d'agorafòbia que li impossibilita sortir al carrer, estar amb un lloc il·luminat o interaccionar amb altres persones. Al llarg del relat anem descobrint les causes que l'han portat a aquest punt. 

La seva vida evoluciona a través de la càmera de fotos i els veïns del carrer, meitat realitat, meitat suposicions,  ajudada per l'alcohol i les pastilles. En un moment determinat és espectadora d'un assassinat, però la seva credibilitat està en entredit per a la policia. El seu historial de depressions i de paranoia no l'ajuda per a demostrar el que ha vist.

Escrita sota pseudònim, l'autor, Daniel Mallory, ens trasllada a una pantalla de cinema. Sense ser una obra mestra, és una bona història, una trama ben estructurada que manté el lector sempre atent. 

Molt recomanable per passar una molt bona estona.





dilluns, 10 de febrer del 2020



Si us interessa conèixer una mica l'escriptora Montserrat Abelló, llegiu aquesta entrevista realitzada per la periodista Eva Piquer. I per fer un petit tast de la seva obra, de gran força vital, aquí tenim un exemple:
VISC I TORNO
Visc i torno
a reviure
cada poema,
cada paraula.
Estimo tant
la vida
que la faig meva  
moltes vegades.

(D’El blat del temps, 1986)


https://www.catorze.cat/noticia/13654/montserrat/abello/nostre/pitjor/enemic/som/nosaltres/mateixos



dilluns, 27 de gener del 2020

El fil invisible  de Gemma Lienas


La pròpia història  a vegades és més interessant i enigmàtica que les històries  dels altres. Aquest és el punt de partida de la novel·la d'aquesta autora que li ha donat el Premi BBVA Sant Joan.

La Júlia és una dona jove amb una vida aparentment resolta: té una feina com a guionista de documentals, un marit atent i professionalment molt valorat, solidesa econòmica, amics... però no té clara la decisió de ser mare, la qual cosa li porta enfrontaments importants amb la parella.

Amb família materna resident a l'illa de Batz a la Bretanya, la Júlia començarà a tibar el fil dels records familiars tan desconegut fins el moment buscant respostes a fets del passat que potser podran explicar alguns fets del present.


Història molt ben narrada que sobreposa dues trames secundàries enllaçades. Molt recomanable. Atrapa el lector des del principi.

dimecres, 22 de gener del 2020

Viatge d'hivern de Jaume Cabré



Aquest llibre és l'exemple perfecte de la bona feina i del bon ofici d'un escriptor com és Jaume Cabré. 

És un recull de narracions sense cap ordre o intenció aparent que al final es mostra com un tot, amb trets que van conformant una xarxa que  dóna cos al llibre.

Amb una referència constant a l'art, sigui la música o la pintura, l'autor ens va presentant personatges i èpoques sense cap relació temporal o temàtica. Algunes històries són d'una gran bellesa poètica, d'altres d'una força emocional colpidora i algunes d'una fina ironia.

Llibre del tot recomanable, de lectura molt agradable que permet llegir-ne un capítol, pair-lo i  gaudir de la sensació que provoca haver-lo llegit.  

dilluns, 20 de gener del 2020



Julian Barnes i el dol

Molt interessants les reflexions de l'escriptor al voltant del dol i de la mort de la persona estimada.






https://www.catorze.cat/noticia/13592/dol/julian/barnes

dijous, 16 de gener del 2020

dijous, 9 de gener del 2020

Tallats de lluna, Maria Antònia Oliver

Aquest ha sigut un llibre difícil, dur, costerut en la seva lectura. He de dir també que no coneixia gens l'obra d'aquesta autora, potser això encara ho ha dificultat una mica més.

"Haviem estat junts prop de tres anys i havíem tingut temporades realment bones. Ens vàrem estimar amb un amor de vegades tranquil, de vegades foll, amb moments de gelosia i moments d'indiferència, amb tendresa i amistat i orgull, i sense fidelitat"
La història d'en Tomeu i el seu gran amor, en Fabrizzio ens transporta al món del principi de la lluita contra la SIDA i de com la societat començava a acceptar aquesta situació.

Els personatges de Tomeu i de Fabrizzio representen dues maneres oposades de viure i veure la vida: mentre el primer lluita contra la malaltia amb metges, fàrmacs i actitud, el segon l'obvia i segueix la seva rutina sense cap encarament al virus, amb la mort prèviament acceptada.

Narració complexa, amb fragments de gran bellesa poètica. Recomanable als lectors que disfruten de  les trames profundament sensibles. 

Lectures recomanades



El nen 44 de Tom Rob Smith

Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.

Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.

Ferran Llanas Alegre

El nen 44 - TOM ROB SMITH



Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.

Joan Carles Sampera

Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach

A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.

L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.

Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.

Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.


David Jiménez






La educación de un hada de Didier van Cauwelaert

Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.

Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.

Montse Alegre




Portada de La educación de un hada


A
dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker.

Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)

La casa de cristal de Simon Mawer.

Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)




Brooklyn de Colm Toíbín


Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.

(Montse Alegre)


Les joies del paradís de Donna Leon

Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.

(Montse Alegre)


La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni

Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.

(Claustre Llort)



El caso del bar Balto, Faiza Guène.

El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.

Claustre Llort


La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.

Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.

Claustre Llort


El cuiner del dux, Elle Newmark

Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.

Montse Alegre