Qui som?

El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .



divendres, 13 de desembre del 2019



Un bon moment per a reflexionar sobre l'estat de la lectura i dels llibres a casa nostra és quan s'acaba l'any i el llibre té possibilitats de convertir-se en un bon regal.




https://llegim.ara.cat/actualitat/Catalunya-potencia-editorial-tambe-lectora_0_2358964254.html

dijous, 12 de desembre del 2019

Más allà del invierno, Isabel Allende



Després de molt temps de no llegir res d'aquesta escriptora, de forma casual m'ha arribat aquesta novel·la. I el que ha passat és el mateix que amb la majoria de llibres seus que he llegit: m'ha enganxat completament.


La història es situa a Brooklyn, un hivern amb una gran nevada que col·lapsa totalment la ciutat. Uns personatges sense cap relació aparent han de compartir espai i temps. Un professor a punt de jubilar-se, una professora emigrant xilena i una immigrant il·legal es veuen abocats a resoldre una situació complexa que pot tenir conseqüències greus per a tots ells.

A partir d'una situació especial com és una gran nevada i l'aïllament que suposa, l'autora ens porta de forma magistral al passat de cada personatge i explica el perquè del seu caràcter i de les seves accions.

Una novel·la deliciosa per a passar una molt bona estona.

dimarts, 26 de novembre del 2019

El fibló, Sílvia Soler



Aquesta novel·la ha suposat una sorpresa ja que desconeixia aquesta autora i després de llegir-la m'ha deixat amb ganes de més.

Podriem resumir l'essència de la història amb una frase : Als germans se t'ha d'ensenyar a estimar-los. Una escriptora intenta refer els lligams familiars després de la mort de la mare molts anys abans i de la mort recent del pare. Aquest fet i la necessitat de refer i vendre la casa familiar, provoquen un seguit d'emocions i de records que fa canviar radicalment la seva vida i la dels seus germans.

Amb una tècnica aparentment simple però molt acurada i amb salts constants al passat, l'autora va presentant la metamorfosi que experimenta la família, la necessitat de refer-se, de curar-se, de "viure".

Molt recomanable.


Pels que vulgueu més informació podeu llegir el següent article
https://llegim.ara.cat/reportatges/Silvia-Soler-Als-ensenyar-estimar-los_0_2181381886.html

dimecres, 13 de novembre del 2019


En el moment que viu Europa en general, és d'agrair  un llibre com el de Michela Murgia, l'autora de la novel·la   que ja vam llegir fa temps al nostre grup: "L'acabadora".  Llegiu si teniu uns moments, aquest interessant article.





https://www.catorze.cat/noticia/12546/instruccions/fer-se/feixista

dimecres, 16 d’octubre del 2019

In vino veritas, Virginia Gasull



Amb el tema del vi com a excusa, l'autora ens presenta una història entretinguda que barreja trets de la novel·la negra, la històrica i la romàntica.

La protagonista és una inspectora de policia basca que viu a Madrid i que porta una vida solitària marcada per un trauma de joventut. El seu lloc de treball està relacionat amb les obres d'art.

La policia rep una denúncia del robatori d'unes ampolles de vi del període de la Segona Guerra Mundial d'un valor altíssim. Paral·lelament, van apareixent notícies d' altres robatoris a França.

La inspectora passa a treballar amb el propietari d'un celler francès i a través d'ell descobrirà dues coses importants:  una organització relacionada amb els antics caps nazis i amb alguns  membres de la resistència que van intentar acabar amb la situació, i també la seva capacitat de  confiar en algú i de trobar l'amor.

Llibre entretingut amb elements del món del vi que el fan interessant. Recomanable per passar una bona estona.




dimarts, 15 d’octubre del 2019

Qüestió de fe, Donna Leon




El protagonista, el comissari Brunetti està fent les maletes per marxar de vacances amb la família fugint de la calor asfixiant de l'agost venecià. Però un cas li trastoca tots els plans.

Un company li demana ajut per a investigar el perquè la seva tia està pagant  quantitats altes de diners a una mena de gurú. Aquest fet es complica quan un dels implicats apareix assassinat.

Per a complicar la situació arriben a Brunetti indicis d'irregularitats als jutjats de la ciutat.

L'autora sap comunicar al lector l'ambient asfixiant de l'estiu venecià i la pressió de la justícia per a la investigació dels seus propis implicats. 

Lectura molt distreta i com sempre, molt recomanable.

dilluns, 14 d’octubre del 2019

La roda dels equívocs, Andrea Camilleri


Un nou cas pel comissari Montalbano que comença amb uns segrests aparentment sense connexió entre ells.

 Una noia és atacada en un carrer, drogada amb cloroform i alliberada un dia més tard sense cap lesió. Aquest fet es va repetint fins que els segrests van augmentant amb més graus de violència .

Una novel·la més protagonitzada pel comissari Salvo Montalbano, el personatge més emblemàtic del desaparegut autor. Com sempre un relat ben lligat, amb tocs de fi humor, amb personatges senzills però ben treballats. 

Un cop més, un plaer llegir en Camilleri. Molt recomanable.


dijous, 10 d’octubre del 2019

Lincoln al bardo de George Saunders




Aquest és un llibre d'una temàtica que s'escapa una mica del que podríem considerar més habitual.  Per començar cal dir que  el concepte de "bardo" respon a una mena de purgatori de la cultura tibetana, una pausa entre la mort i la reencarnació. Com en la idea cristiana, és un espai on les ànimes dels morts estan en espera, un lloc de pas.

La història comença amb la mort del fill petit d'Abraham Lincoln, en Willie de només onze anys. La guerra de secessió fa un any que dura i aquesta mort deixa destrossat el seu pare que visita diverses vegades la cripta on està enterrat el seu fill. Aquest fet provoca un daltabaix en el bardo on les ànimes dels morts estan intentant entendre el seu nou estat de solitud.

La trama principal  es centra en el personatge de Willie i en la companyia dels fantasmes d'altres persones que estan vivint amb ell   la seva pròpia espera. 

Un llibre una mica complicat per la temàtica: el dol, la pèrdua i l'esperança, no pas per la seva forma. Recomanable per a lectors amb curiositat.

dimarts, 17 de setembre del 2019

Comença un  nou curs


Com cada setembre, tornem a engegar la nostra activitat. Esperem que l'estiu hagi portat molt bones estones llegint bons llibres. Per la nostra part tot està a punt amb una motivació extra: aquest any el nostre club de lectura celebra el seu 10è aniversari i el nostre centre, el 25è. No em direu que no és per celebrar-ho!

Intentarem que sigui un bon curs i que els llibres ens regalin  bones lectures , que tinguem bones estones de convivència i que puguem viure bones experiències tots plegats.

Que tingueu molt bon curs!

dilluns, 10 de juny del 2019

El ferrocarril subterráneo, Colson Whitehead
 

L'autor va guanyar amb aquesta obra el Premi Pulitzer 2017 i el National Book Award. 
El llibre explica la història d'una esclava negra que a mitjans del segle XIX viu i treballa a una plantació de cotó de Carolina del Sud. La seva vida serà l'exemple de molts altres que van seguir el seu destí en els anys més foscos dels Estats Units.
A través de les seves vivències l'autor ens presenta la cruesa, la violència i la por d'una societat que per una banda necessita els esclaus per a poder mantenir un nivell de vida, i per altra, no és capaç de lluitar contra aquesta evident  injustícia.
Tot aquest relat es construeix al voltant del ferrocarril subterrani, un transport que ajudava a esclaus a fugir de la tortura i de la mort a través d'una xarxa de túnnels que ells mateixos  i els blancs abolicionistes havien anat creant passant d'un estat a l'altre fins a buscar la llibertat.
Història molt ben teixida, amb personatges ben presentats i un bon ritme narratiu. Molt recomanable.

dijous, 30 de maig del 2019

dimecres, 22 de maig del 2019

"De vides visibles i vides invisibles"
Els llibres donen al lector l'oportunitat de viure una altra vida més interior, més privada. Llegiu si us ve de gust aquest article de l'Eva Piquer sobre aquest tema.

https://llegim.ara.cat/opinio/vides-visibles-invisibles_0_2235976395.html



dimecres, 15 de maig del 2019

L'úlima veïna, Ana Viladomiu


Qui viu a la Pedrera? Aquesta és una pregunta que tots ens hem fet alguna vegada quan passem per davant d'aquest magnífic edifici. Com és l'espai interior de la casa? Com es pot viure en un lloc com aquest, amb tan poca intimitat?

La Martina Meseguer és una de les inquilines d'un pis de la Pedrera. Està casada des de fa més de vint anys amb en Paul, un arquitecte anglès i tenen dues filles també arquitectes. El seu matrimoni fa aigües i la protagonista somatitza el seu problema amb dolors que moltes vegades acaben en crisis d'angoixa que condicionen la seva vida quotidiana.

Malgrat tot, està començant un nou projecte: escriure la història dels últims inquilins d'aquesta casa. Aquest treball li comporta noves coneixences, retrobaments i una possibilitat de fugir d'un pis que durant més d'un any, degut a les obres de la façana, es transforma en un espai fosc i  claustrofòbic.

L'autora presenta una història simple i ben construïda, amb un ritme constant que barreja les vivències personals amb informacions curioses i originals. Bona lectura, molt recomanable.

dilluns, 13 de maig del 2019


Joan Margarit guanya el Premi Reina Sofía de Poesia Iberoamericana

https://llegim.ara.cat/actualitat/Margarit-Reina-Sofia-Poesia-Iberoamericana_0_2229377230.html

Com a petit tast de la seva obra, llegiu si us ve de gust aquest poema  inclòs en el seu llibre:


PERDIU JOVE

S’arraulia en un solc i, en agafar-la,
he sentit com si fos la teva mà en la meva.
Duia taques de sang seca en una ala:
els petits ossos, com barnilles,
eren trencats per la perdigonada.
Ha provat de volar, però amb prou feines,
l’ala penjant, s’ha arrossegat per terra
fins a amagar-se rere d’una pedra.
Encara sento l’escalfor a la mà,
perquè un ser fràgil va donar sentit
a cada un dels meus dies. Un ser fràgil
que ara també és darrere d’una pedra.



dimarts, 7 de maig del 2019

dilluns, 6 de maig del 2019


Autobiografía de Charles Darwin


Charles Darwin és considerat un dels naturalistes més importants de la història tot i les diferents polèmiques que van aixecar els seus descobriments i hipòtesis.

Quan Darwin ja és vell, un editor alemany li demana que escrigui la seva autobiografia, cosa que ell decideix fer per entretenir-se i per l'interès que hi mostren els seus fills i néts. Durant molt de temps escriu una hora cada tarda fins a finalitzar les 121 pàgines del seu relat. I ho fa com si ell fos mort i ho llegís tot des d'un altre món. Com a home metòdic que ha sigut sempre, estructura el llibre en diferents parts corresponents a etapes de la seva vida: 31 de maig del 1876 records de l'evolució de la meva ment i caràcter, Cambridge 1828-1831, Viatge del Beagle, des del seu retorn a Anglaterra  fins al seu casament el 29 de gener del 1839...

Aquesta edició és la transcripció completa dels seus manuscrits que es guarden a la biblioteca de la Universitat de Cambridge. Algunes edicions anteriors eren incompletes, amb alguns passatges eliminats per algun dels seus fills o familiars. 

 Aquest és un llibre divulgatiu però molt ben redactat, simple i ben estructurat. Molt destacable la feina de l'il·lustrador, Iban Barrenetxea. Lectura fàcil i molt interessant. Molt recomanable.





dijous, 25 d’abril del 2019

En la niebla, Richard Harding Davis



La nit després de la gran boira de 1897, uns quants dels homes més prestigiosos d'Anglaterra es troben al club més exclusiu de l'època, The Grill per intentar  resoldre un doble assassinat. En una casa s'han trobat els cadàvers d'un antic explorador donat per mort fa anys i el d'una suposada princesa russa.

A partir dels testimonis d'alguns dels cinc personatges principals  el lector  va fent la composició d' una espècie de trencaclosques amb veritats, suposicions, observacions i temors.

El llibre escrit al 1901 és d'una gran originalitat pel que fa al tractament de la novel·la de detectius i l'autor va portant de forma magistral el fil argumental fins a un final sorprenent.

Lectura molt fàcil, amena i de qualitat. Molt recomanable.


dimecres, 24 d’abril del 2019


Ara que ja ha passat la diada de Sant Jordi, les informacions sobre els llibres més venuts omplen minuts de ràdio i televisió i espais als diaris però, i la resta de llibres? els llibres que trobem als prestatges de sota de les llibreries, els que no tenen autor mediàtic, els de sempre, els que els lectors ens recomanem, qui en parla el dia després?





https://llegim.ara.cat/actualitat/santjordi-altres-mes-venuts_0_2221577879.html?_ga=2.112062592.545477609.1556100080-396915185.1556100080
L'única història, Julian Barnes

"Què preferiríeu: estimar molt i patir molt, o estimar poc i patir poc? Vejam, em penso que, al capdavall, és l'únic dilema vàlid."

Amb aquesta reflexió comença la novel·la. El primer amor té conseqüències per a tota la vida, però el protagonista, en Paul, de dinou anys, encara no sap . Durant un estiu coneix una dona de quaranta-vuit anys, la senyora Macleod, i comencen una relació que els marcarà per tota la vida. 

En un poble conservador i tradicional, en un moment històric molt complicat, en Paul i la Susan van tirant endavant una relació que els farà trencar amb les famílies, amb les amistats i fins i tot amb les seves idees. Durant anys seran amants i aconseguiran formar una parella, però la història personal i les vivències marquen a les persones de forma irreparable.

Amb un llenguatge aparentment senzill però molt acurat, l'autor aprofundeix en les relacions humanes i es pregunta sobre  l'amor. Narració molt ben lligada i , com sempre un  Barnes, excel·lent. Molt recomanable.


dimarts, 9 d’abril del 2019

La festa de la novel·la històrica de Puigreig 

Pels que ens agrada aquest tipus de novel·les, és interessant conèixer aquest esdeveniment de proximitat.




https://www.regio7.cat/cultures/2019/04/07/festa-novella-historica-puig-reig/537274.html

dijous, 4 d’abril del 2019

Capvespre 

Aquest és el segon títol de l'anomenada "Trilogia de Holt". Els personatges que ja hem conegut al primer llibre Cançó de la plana van evolucionant i van interactuant amb alguns de nous. En aquest llibre l'autor tracta temes tan diversos com la importància de la família, la solitud, la vellesa o els maltractaments  però també la capacitat de refer una vida trencada, la companyia, l'honestedat o l'estimació per als amics.

Haruf segueix amb la mateixa estructura que al primer llibre: capítols força breus que presenten nous personatges i situacions o bé recuperen antics noms que han anat creant nous lligams. Hem d'esmentar però que en aquest cas el trencament i el patiment d'alguns d'ells hi és més present. La idea que es pot extreure al final de tot és que l'ésser humà necessita de la família o de la  comunitat per a la seva plena existència.

Amb un llenguatge aparentment senzill i una estructura simple, l'autor és capaç de presentar un univers molt complex pel que fa a vivències i a interiorització  de personatges. Molt recomanable.


dimarts, 2 d’abril del 2019

La importància de les biblioteques

Per a tots els que ens agrada la lectura i ens agraden els llibres, serà  interessant llegir el següent article:

https://llegim.ara.cat/actualitat/Perdre-biblioteca-publica-desastre-magnitud_0_2206579350.html 


dilluns, 25 de març del 2019

Un rodet de fil blau d'Anne Tyler


La protagonista de la història és l' Abby Whitshank, una dona amb empenta, intel·ligent, idealista i amb les idees ben clares. A través d'ella l'autora ens presenta la història de tres generacions de la família amb un eix central: la casa amb porxo de Button Road a Baltimore.

Els records dels fills, els secrets més o menys ben guardats i les expectatives i il·lusions de les persones de la família van construïnt la xarxa vital que ha anat teixint  l'existència de la protagonista.

Un relat dividit en parts corresponents a les diferents generacions de la família, no sempre en un ordre cronològic,  que fa que les actituds d'alguns membres es vagin fent cada cop més comprensibles.

Bona trama amb tocs d'humor i de lucidesa per parlar del que és en essència la unitat familiar. Molt recomanable.

divendres, 22 de març del 2019


Kosmopolis 

És una trobada literària biennal que se celebra al CCCB des del 2002 que compta amb una programació contínua que manté viu l'esperit del festival  entre una edició i l'altra.Des de la seva primera edició ha reunit escriptors, poetes, filòsofs, científics, músics, cineastes... La literatura és la protagonista en tots els seus vessants.







https://llegim.ara.cat/reportatges/Kosmopolis-cinc-claus_0_2198180232.html

dilluns, 18 de febrer del 2019

84, Charing Cross road, Helene Hanff


Aquest llibre m'ha arribat per casualitat. Llegint alguns blocs ha anat sortint aquest títol i al final m'he decidit a llegir-lo. És un llibre curt i discret tant en la seva presentació com en el seu aspecte. 

La protagonista és la pròpia autora, l'Helene Hanff que un dia de 1949 envia una carta a una llibreria de Londres per a comprar llibres de segona mà en bon estat. Amb pocs recursos econòmics ja que es dedica a escriure guions per a sèries de televisió, aquesta dona comença una relació epistolar amb les persones que treballen en aquesta llibreria a milers de kilòmetres de distància.

Mitjançant aquestes cartes podrem ser testimonis del que representava per als ciutadans de Londres el racionament de productes de primera necessitat i del que representen els llibres per a persones com la protagonista. Podrem observar com el dia a dia fa prosperar la població fins a sortir de les penúries de la posguerra.

Un llibre de ritme reposat i tranquil, amb tocs d'humor molt fi i amb una delicadesa exquisida. Molt recomanable.

Se n'ha fet una versió cinematogràfica del 1987 amb Anne Bancroft i Anthony Hopkins com a protagonistes.

dilluns, 28 de gener del 2019

Bocatto di cardinali, Ofèlia Dracs





La identitat de l'autor d'aquest llibre és el primer tret que el fa singular. Darrere el nom Ofèlia Dracs s'amaga un col·lectiu d'escriptors que ha jugat amb les seves inicials per a crear aquest nom. Però l'originalitat d'aquesta obra no és només la seva elaboració coral, és també la temàtica i sobretot el llenguatge utilitzat.

El llibre transmet amb tots els detalls possibles un àpat al Vaticà, en concret ofert pel papa Alexandre VI, Roderic Borja als membres de la Cúria i a les seves amants i famílies. És en el transcurs d'aquest inacabable banquet que alguns comensals, atiats pel propi papa, expliquen a la resta històries dels Evangelis que tinguin el menjar com a protagonista.

Amb un llenguatge ric i molt acurat, amb una ironia sempre present  i un cert to d'erotisme subtil, els autors fan passar una molt bona estona al lector. Molt recomanable.


dimarts, 22 de gener del 2019

La rebel·lió, Joseph Roth



Andreas Pum és un veterà de guerra de l'imperi austro-hungarès. Degut a que li falta una cama i ja ha estat  donat d'alta del barracó 2 de l'hospital militar, el govern li entrega una llicència, una medalla  i un petit orgue de mà. Podrà tocar als espais públics sense que la policia ho pugui impedir.

Ens trobem davant d'una història crua pel fet que es basa en la innocència vital d'un ex-combatent que creu que les persones que són  patriotes, honrats i gent d'ordre tenen una categoria com a ciutadans molt superior als borratxos, malfactors i ganduls,  i que el govern cuidarà per damunt de tot als primers.

Després de la seva experiència com a músic ambulant i supervivent d'una guerra, s'adona que el país està fent fallida i que el seu govern és qui no deixa que ell mateix prosperi com a ciutadà.

Novel·la molt interessant, molt acurada en el ritme del relat. Molt recomanable.

dimarts, 15 de gener del 2019

dilluns, 14 de gener del 2019

Mort entre línies de Donna Leon



Pels que ens agrada passar una bona estona llegint novel·la negra, aquest llibre és una bona proposta. Com a moltes de les seves obres,  el comissari Brunetti n'és el protagonista. A diferència d'altres autors d'aquest tipus de literatura, el personatge del comissari és un home culte, amable per naturalesa, amb una vida familiar estable i satisfactòria. Només cal donar una ullada a autors com Mankell o Lemaitre per observar la diferència entre els seus protagonistes i els de Donna Leon. 

En aquest llibre, el comissari Brunetti està investigant un cas de robatori de llibres rars a una biblioteca de Venècia. El fet que la seva dona pertanyi a l'alta societat veneciana, li obre les portes per a poder dur a terme amb més facilitat la seva investigació. Amb el tema del mercat negre de llibres antics i la venda de pàgines d'incunables, l'autora ens presenta la polèm ica que envolta aquest fet: un llibre amb algunes pàgines substretes segueix essent una obra d'art?

Història distreta, amable, amb referències constants a la ciutat de Venècia que fa passar una molt bona estona. Molt recomanable.

Lectures recomanades



El nen 44 de Tom Rob Smith

Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.

Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.

Ferran Llanas Alegre

El nen 44 - TOM ROB SMITH



Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.

Joan Carles Sampera

Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach

A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.

L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.

Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.

Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.


David Jiménez






La educación de un hada de Didier van Cauwelaert

Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.

Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.

Montse Alegre




Portada de La educación de un hada


A
dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker.

Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)

La casa de cristal de Simon Mawer.

Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)




Brooklyn de Colm Toíbín


Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.

(Montse Alegre)


Les joies del paradís de Donna Leon

Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.

(Montse Alegre)


La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni

Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.

(Claustre Llort)



El caso del bar Balto, Faiza Guène.

El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.

Claustre Llort


La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.

Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.

Claustre Llort


El cuiner del dux, Elle Newmark

Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.

Montse Alegre