Qui som?

El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .



divendres, 6 d’octubre del 2017

El Premi Nobel de Literatura 2017

Kazuo Ishiguro es un  escriptor nascut a Nagasaki que  viu a Anglaterra des dels cinc anys. És el guanyador de l'última edició del Premi Nobel de Literatura. Una de les seves obres més coneguda és El que resta del dia, portada al cinema per James Ivory.




http://llegim.ara.cat/actualitat/premi-Nobel-Literatura_0_1882011891.html?_ga=2.96515867.541861995.1507283287-1657365008.1507283287

dijous, 21 de setembre del 2017

El gatopardo de Giuseppe Tomasi di Lampedusa



Qui no ha vist la pel·lícula de Visconti ? Considerada una de les obres més importants de la literatura italiana, relata la història del príncep de Salina, l'últim representant de l'aristocràcia siciliana ja en decadència. La unificació d'Itàlia sota el regnat de Victor Manuel de Saboia, és el moment històric que viu la família.

En aquells moments la burgesia comença a prendre els llocs de privilegi que fins llavors havien estat  exclusius de l'aristocràcia. I el protagonista els viu entre la ironia i l'estoïcisme, diferenciant-se d'alguns membres de la família plenament conscients de la seva pèrdua de privilegis i de status.

La novel·la té un ritme narratiu lent, amb descripcions acurades. En tota l'obra l'autor mostra el particular caràcter sicilià, el seu paisatge, la seva llum, la seva manera d'entendre la vida, la seva gent...


Una obra clàssica de lectura agradable i pausada. Recomanable




dilluns, 18 de setembre del 2017

Tan poca vida de Hanya Yanahigara



Aquest llibre explica la història de quatre amics que creixen junts a Manhattan durant més de tres dècades. Quatre personalitats que s'enfronten a  la vida amb els recursos personals dels que disposen, vivint els fracassos i els èxits de formes ben diferents.

Tot i que els protagonistes són quatre: un artista negre gai, un arquitecte amb una vida de luxes, un actor de moda del mitjà oest i un brillant i turmentat advocat,  podem dir que l'eix principal és aquest últim. La història dels quatre es va teixint al seu voltant com una teranyina vital que va unint els fets i les persones.

Novel·la molt dura en alguns moments que presenta el tema dels abusos als menors de forma directa i crua. Però també de gran sensibilitat en tractar l'amistat i l'amor en personatges masculins, fet no massa habitual fins ara.

Lectura recomanable tot i la duresa de la temàtica.

Tornem a l'activitat

Com cada curs, tornem a començar les nostres activitats habituals . La lectura ens ha acompanyat durant uns quants anys i l'hem pogut gaudir  encara més durant els estius. Vacances, temps lliure, un ritme més tranquil de vida, la companyia d'amics retrobats... i un bon llibre entre mans!

Però com és d'esperar, tot s'acaba. La tornada a la normalitat, la feina, els horaris, les presses... tot i així, sempre hem trobat aquell moment, aquell oasi de calma per a poder viure alguna història. I aquest curs seguirem proposant llibres i compartint experiències tots plegats.

Esperem que aquesta nova etapa sigui ben agradable i profitosa per a tothom i que les nostres trobades siguin com fins ara,  bona sintonia i bons records.



dimarts, 23 de maig del 2017

 Hi ha vida ( i llibres) després de Sant Jordi




 La lectura ha der ser un fet natural, quotidià i fins i tot rutinari pels que opinem que la literatura és part de la nostra vida . Per això és interessant llegir aquest reportatge de la Núria Juanico publicat a l'ARA del 29 d'abril.


http://llegim.ara.cat/reportatges/Hi-llibres-despres-Sant-Jordi_0_1786621341.html

dimarts, 2 de maig del 2017

Siete cuentos japoneses de Junichiro Tanizaki


Com es pot observar en altres llibres del mateix autor com per exemple El tallador de canyes, la sensibilitat i la bellesa són part important del segell de Tanizaki.

Aquests relats de temàtica ben diferent tenen en comú alguns aspectes. El primer podria ser el contrast constant entre la tradició tan arrelada al món oriental i la modernitat o l'occidentalisme. L'autor els combina de manera esplèndida creant unes històries molt  fluïdes. L'altre aspecte és la sensualitat refinada i la recerca de la bellesa en la dona. Les protagonistes són sempre dones que en alguns casos personifiquen algunes obsessions eròtiques del mateix autor, com en el cas del relat "Los pies de Fumiko".

Totes les històries estan ordenades cronològicament de manera que es pot observar l' evolució de  l'autor sense abandonar mai el seu estil.

Amb un llenguatge acurat, sensible i de gran bellesa, Tanizake ens presenta el seu món personal.

Lectura molt recomanable.

dilluns, 3 d’abril del 2017

Si podeu, llegiu aquest interessant article a l'Ara d'avui dilluns sobre Françoise Frenkel, una escriptora jueva desconeguda. Interessant el llibre que presenta sota el títol en català Una llibreria francesa, i tota una garantia de qualitat el fet que el Nobel Patrick Modiano n'hagi escrit el pròleg. Pels que la vulgueu llegir en castellà, el títol és Una librería en Berlín.



http://www.ara.cat/cultura/Francoise-Frenkel-llibretera-jueva-fugir_0_1771022892.html

dimecres, 8 de març del 2017

Llampecs de Jean Echenoz


Llampecs de Jean Echenoz




La vida de l'enginyer Nikola Tesla va inspirar l'autor per a crear aquesta obra. El llibre no té cap pretensió de biografia perquè Echenoz recrea segons el seu criteri la vida del personatge.

La història presenta a Gregor, un home de gran intel·ligència però amb poques aspiracions pràctiques per a la vida quotidiana. Amb una gran capacitat d'observació i d'abstracció i una creativitat desbordant, és capaç de descobrir i de crear enginys de gran importància per la modernitat.

La seva relació amb Edison, que s'apropia d'alguns dels seus descobriments, té el toc just d'ironia que l'autor utilitza en algunes de les seves obres.

Amb aquesta novel·la Echenoz acaba la sèrie de tres llibres: Córrer  i  Ravel,  basats en tres persones de vides realment emocionants.


 Lectura fàcil i molt interessant.

divendres, 17 de febrer del 2017

dimarts, 14 de febrer del 2017

La tristeza de los ángeles

La tristeza de los ángeles  de Jon Kalman Stefansson




El fred i la duresa extrema d'un territori com és el d'Islàndia és l'excusa de l'autor per a aprofundir en l'interior més amagat de les persones.


Tot i que l'hivern es va acabant, la neu i les tempestes encara cauen sobre Lugar, un lloc entre el somni i la realitat. El carter Jens recorre aquests paratges amb les saques del correu a l'esquena. És un home solitari i esquerp que no està acostumat a parlar ni a tenir companyia. En un dels seus viatges arriba a una fonda i es troba amb un jove que recita Shakespeare. Amb ell recorrerà els fiords més llunyans d'Islàndia per a entregar  el correu a persones que sobreviuen a l'aïllament i al fred.

Els dos homes aprendran a viure en companyia sense deixar en cap moment la seva solitud interior. Parlaran de temes tan transcendents com l'amor, la vida i la mort i establiran una relació que neix de la pròpia supervivència.

Història molt ben narrada, amb descripcions impressionants que poden commoure al lector però que no poden amagar la duresa de la situació. Molt recomanable.

dimecres, 1 de febrer del 2017

Història d' Irene

Història d'Irene d' Erri de Luca

"Irene té els ulls rodons dels peixos, dels ocells, dels mamífers. No se li allarguen ni tan sols quan somriu..." Així comença  un dels tres relats  que componen aquesta obra, tres narracions  que tenen el mar  com a eix vertebrador .

Les tres històries presenten uns protagonistes amb una existència lligada a la mar: Irene, una nena que apareix  del no res a un petit poble de la costa ; el soldat Aldo de Luca, pare de l'escriptor, al final de la Segona Guerra Mundial i un vell assegut a l'escullera de Nàpols que es passa els dies  removent tots els seus records.

El llenguatge de l'autor  és poètic, mesurat i cuidat en extrem, presenta les històries com a contes, llegendes, mitges veritats o records entre la realitat i la imaginació, a vegades amb un fons  oníric que les fa més especials.


Lectura per a saborejar poc a poc, disfrutant de la història. Recomanable.



dimarts, 31 de gener del 2017

Todo esto te daré

Todo esto te daré de Dolores Redondo


Una mort sobtada, el descobriment d'una vida paral·lela, una família desconeguda... aquestes són algunes de les eines que l'autora utilitza per a desgranar una història una mica confusa a l'inici de la novel·la.

A diferència de les anteriors de la mateixa escriptora , aquesta història transcorre a Galícia, concretament a la zona de Ribeira Sacra, a la província de Lugo. Com en les anteriors, descriu amb detall i de forma molt gràfica el lloc, el poble, el pazo... Presenta un bon coneixement del món del conreu de la vinya de la zona, de la forma de vida d'alguns poblets o reductes encara amb cert record feudal.

La història, al meu entendre, es presenta amb poca força al principi, costa trobar el punt de seducció que tota trama ha d'establir amb el lector. No és fins a la meitat del llibre que la història està teixida i el fil es va seguint fins el final.

Lectura entretinguda i trama correcta. Per passar una bona estona.

dilluns, 23 de gener del 2017

Sobretot no facis mal

Sobretot no facis mal de John Marsh




Primer de tot cal esmentar que aquest llibre ha estat traduit al català pel nostre apreciat Jordi Cussà. Per a mi  ha estat una agradable troballa i tot una experiència llegir un llibre d'aquesta temàtica.

Ens trobem davant d'un seguit de reflexions que aquest eminent neurocirurgià anglès es fa després de molts anys dedicats a la medicina. No són unes memòries ni una autobiografia, és més una reflexió al final d'una etapa.

 És un llibre ordenat per capítols no molt extensos encapçalats pel nom d'un trastorn o una malaltia del seu camp. Aquest és el punt a partir del qual l'autor explica casos viscuts, actuacions resoltes amb èxits o fracassos, reflexions sobre temes tan profunds com la mort, el patiment, la qualitat de vida, la companyia...

Tot i parlar amb un llenguatge tècnic en alguns moments, el llibre es llegeix amb facilitat i té la capacitat de posar el lector dins aquest  d'una forma subtil. Tracta alguns  temes i fets d'una gran duresa però  no cau mai en la trampa de recrear-se en la desgràcia. El protagonista accepta les seves limitacions i els seus errors de forma molt humana.

Lectura molt recomanable per a tothom.



dimarts, 10 de gener del 2017

Nosotros en la noche

Nosotros en la noche de Kent Haruf

 De forma casual per la recomanació d'una llibretera, em vaig trobar amb aquest llibre que ha resultat ser una petita joia.

Una dona jubilada, vídua de fa uns anys, amb una ment activa i lúcida decideix que l'edat no és excusa per no viure intensament el temps que li resta. Proposa a un veí seu també vidu de començar una relació amb  la companyia mútua com a objectiu.

Aquest fet provoca reaccions molt diverses a l'univers familiar de cadascun d'ells i al petit poble on viuen.

La història està presentada amb una gran tendresa, amb sentit de l'humor i també amb realisme És un cant a la llibertat que la vellesa hauria de comportar però que  a vegades, es nega a qui la viu,  impedint que la vida acabi amb la dignitat i l'alegria que tothom es mereix.

Lectura molt fàcil i en alguns moments emotiva. Molt recomanable.

 

dilluns, 9 de gener del 2017



Em dic Lucy Barton d' Elizabeth Strout
           

Elisabeth Strout és una novel·lista nord-americana nascuda al 1956. Amb la seva novel·la Olivia Kitteritge va guanyar el Premi Pulitzer d'obres de ficció. Em dic Lucy Barton ha estat publicada al 2016.



La història que s'explica al llibre és intimista i personal, narrada en primera persona. No és una història linial en cap moment, utilitzant el recurs del salt temporal, l'autora va trenant el que al final és la seva vida. 



La Lucy Barton és una dona jove que està a l'hospital durant 9 setmanes a causa d'un infecció després d'una intervenció d'apendicitis. El seu marit i les seves filles són a casa i ella està generalment sola a l'habitació de l'hospital . Després d'anys sense veure's, apareix de forma sorprenent  la seva mare, que no es mourà del seu costat durant cinc dies i cinc nits.


Amb les converses amb la mare la protagonista va descobrint el seu depriment passat familiar, el seu present còmode però insubstancial i presenta al lector un futur que li permetrà viure la seva pròpia existència acceptant les conseqüències que això li comportarà.

El llibre és un relat íntim, sensible, dur sense caure en el parany de la recreació de la pròpia infelicitat. La història flueix amb facilitat alternant moments de gran dramatisme amb altres de realisme positiu.

Molt recomanable.





Care Santos guanya el Nadal 2016


La nostra apreciada escriptora guanya el Premi Nadal amb la novel·la Media vida.





http://www.lavanguardia.com/cultura/20170106/413152305094/premio-nadal-care-santos.html

Lectures recomanades



El nen 44 de Tom Rob Smith

Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.

Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.

Ferran Llanas Alegre

El nen 44 - TOM ROB SMITH



Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.

Joan Carles Sampera

Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach

A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.

L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.

Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.

Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.


David Jiménez






La educación de un hada de Didier van Cauwelaert

Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.

Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.

Montse Alegre




Portada de La educación de un hada


A
dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker.

Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)

La casa de cristal de Simon Mawer.

Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)




Brooklyn de Colm Toíbín


Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.

(Montse Alegre)


Les joies del paradís de Donna Leon

Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.

(Montse Alegre)


La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni

Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.

(Claustre Llort)



El caso del bar Balto, Faiza Guène.

El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.

Claustre Llort


La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.

Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.

Claustre Llort


El cuiner del dux, Elle Newmark

Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.

Montse Alegre