Qui som?

El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .



dimarts, 31 de maig del 2016

Petita crònica de Stephan Zweig

Petita crònica de Stephan Zweig



Aquest llibre publicat al 1929 está format  per quatre relats: La col·lecció invisible, Un espisodi del llac de Ginebra, Leporella i El llibreter Mendel.  Tot i que els quatre són de temàtica completament diferent, tenen en comú el pessimisme de l'autor i la conciència de la complexitat del  moment històric que li va tocar viure.

Podem destacar l'últim relat,  el més conegut. La història d'un jueu , el senyor Mendel, un amant dels llibres i de les biblioteques. La seva vida es redueix a tot el que llegeix . És un home conegut per tothom qui estima la lectura. Durant trenta anys es passa tot el dia a un cafè, assegut davant d'una taula, absort en el seu món. Mentrestant apareix la guerra i l'antisemitisme i ell n'és una víctima com moltes altres. 

L'autor mostra una gran sensibilitat en els relats. Són en certa manera tràgics, amb un trasfons pessimista, però d'una gran bellesa. Una bona lectura.



dilluns, 23 de maig del 2016

La meva planta de taronja llima

La meva planta de taronja llima de José Mauro de Vasconcelos


Ens trobem davant d'una història entendridora, trista, crua però emocionant. José Mauro de Vasconcelos té molts punts en comú amb el protagonista. Com ell va néixer a Bangu, Rio de Janeiro; com ell també de família molt pobra. Com ell va inventar-se un món interior de fantasia que li va permetre sobreviure.

En Zezé és un nen de cinc anys, amb germans més grans i amb un de més petit del qual se'n fa responsable i d'una família molt pobra. Dotat d'una gran capacitat, aprèn a llegir tot sol i va a l'escola molt abans del que és obligatori. Allà troba la pau i la tendresa en la persona de la seva mestra que s'adona del potencial i de la situació del seu alumne.

Un dia coneix un home anomenat "el Portuga", un portuguès benestant que té l'únic cotxe del poble. Entre ells neix i creix una relació de pare-fill que no troba en la seva pròpia família.
Però la cruesa de la vida, sobretot dels més indefensos, li fa rebre uns cops que difícilment podrà superar. És en aquells moments que parla amb el seu únic amic: la seva planta de taronja llima i li explica els seus sentiments, els seus desitjos i les seves renúncies...

Una història duríssima d'una tendresa i tristor infinites. Amb tot, molt recomanable.




dilluns, 16 de maig del 2016

Jardí a l'obaga

Jardí a l'obaga de Blanca Busquets



Les relacions humanes a vegades són complicades i més encara si ens movem en un poble petit, la Carena. Els Torralba són una  família benestant  de Barcelona que decideix construir-se  una casa amb un jardí tancat en aquest  petit poble. Allà els seus membres no es relacionen amb la gent del poble, només de forma esporàdica mantenen algun lligam amb alguns d'ells. Però un amor perdut i pràcticament platònic unirà definitivament aquesta família amb la de l'Aniol, el seu masover.  El lligam es va estenent d'una forma soterrada i secreta.

Una història en alguns moments angoixant, no tant pel que explica sinó pel que deixa entreveure a través dels seus personatges, amb algun recurs que vol acostar-se a la novel·la negra.

Lectura força ágil.



dijous, 5 de maig del 2016

Care Santos a Manresa

Care Santos parla de Desig de xocolata a la Biblioteca de l'Ateneu les Bases de Manresa


La nostra recordada escriptora va parlar el dimarts passat de la seva novel·la amb els participants dels clubs de lectura del Casino i de l'Ateneu de Manresa. Com sempre, va regalar-nos una bona estona de literatura, complicitat i ofici. Durant l'acte va contestar a totes les preguntes que els assistents li van formular i va explicar anècdotes i vivències relacionades amb el seu llibre.






dilluns, 2 de maig del 2016

Tardes con Margueritte

Tardes con Margueritte de Marie-Sabine Roger




De forma casual m'he trobat amb una petita joia, una història d'aquelles que deixen el lector amb un somriure a la cara, amb una dosi extra d'optimisme.

Germain, un home de quaranta-cinc anys, gairebé analfabet, amb un passat i un present de supervivent, sense haver rebut mai afecte i amb dificultats per oferir-ne, coneix casualment la Margueritte, una dona de més de vuitanta anys. Són la nit i el dia: la dona és culta, refinada, educada, carinyosa i pacient; ell és inculte, rude, amb poques aptituds per a relacionar-se.

Cada dia es troben al parc i comencen així una amistat que els unirà fins a sentir-se com una família. Un dia la Margueritte  proposa llegir-li un llibre en veu alta: "La pesta" d'Albert Camus. A partir d'aquell moment, la relació literària i afectiva es consolida i els canvis en el Germain són evidents.

Una història deliciosa, tendra, que tracta  temes molt profunds de la vida de les persones d'una forma elegant i sense escarafalls i amb una vitalitat commovedora. Una perla pel lector. Molt recomanable.







Lectures recomanades



El nen 44 de Tom Rob Smith

Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.

Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.

Ferran Llanas Alegre

El nen 44 - TOM ROB SMITH



Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.

Joan Carles Sampera

Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach

A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.

L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.

Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.

Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.


David Jiménez






La educación de un hada de Didier van Cauwelaert

Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.

Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.

Montse Alegre




Portada de La educación de un hada


A
dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker.

Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)

La casa de cristal de Simon Mawer.

Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)




Brooklyn de Colm Toíbín


Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.

(Montse Alegre)


Les joies del paradís de Donna Leon

Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.

(Montse Alegre)


La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni

Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.

(Claustre Llort)



El caso del bar Balto, Faiza Guène.

El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.

Claustre Llort


La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.

Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.

Claustre Llort


El cuiner del dux, Elle Newmark

Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.

Montse Alegre