Qui som?

El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .



dimarts, 15 de desembre del 2015

Vint-i-quatre hores en la vida d'una dona

Vint-i-quatre hores en la vida d'una dona de Stefan Zweig


Aquesta breu novel·la enllaça dues històries separades en el temps però perfectament enllaçades per la temàtica. El fons de la història porta a  preguntar-se sobre la capacitat i la legitimitat de canviar de vida, d'esmentar els propis errors i de triar el nostre camí personal.

En un hotel de luxe una dona abandona la seva família per a fugir amb un home que ha conegut només un dia abans. Aquest fet escandalós en la societat del moment, provoca les reaccions més profundes en els hostes. Només un dels homes que s'està a l'hotel surt en defensa de la dona que ha pres aquesta decisió.Després d'uns dies i de forma sorprenent, una dama vella hospedada també al mateix hotel  li revel·la un terrible secret que el convenç encara més de la seva opinió...

Novel·la molt ben escrita, molt ben dibuixada i molt  breu. Molt recomanable.

dimecres, 9 de desembre del 2015

Seducció de Nadine Gordimer



La història de Seducció  comença a Sudàfrica i acaba en un país àrab no identificat que podria ser qualsevol dels que envolten el desert del Sahara. 

La Julie és una dóna independent, amb idees clares, enfrontada a una família benestant i desarrelada. No té cap relació amb una mare que va marxar a Califòrnia ni tampoc amb un pare que viu a la mateixa ciutat. El seu únic lligam familiar és el seu oncle, un home íntegre i de bon caràcter.
En un país amb un problema latent de diferències racials, ella, una dona blanca, té relacions d'amistat amb gent de totes les classes socials. El seu univers es mou al voltant d'un cafè en un barri suburbial, allà hi té els amics i la seva vida.

Un dia coneix un mecànic, emigrant sense papers, que li fa replantejar tota la seva existència. Amb el temps, comencen una vida en comú, malgrat la prudència del seu pare. Fins que arriba el moment decisiu, ell ha de tornar al seu país d'origen, ha estat denunciat i no hi ha manera de poder-ho solucionar. La Julie decideix seguir-lo al seu país. Allà rebrà el xoc cultural que farà que hagi de canviar de costums, de manera d'actuar i fins i tot que es replantegi els seus valors. 

Si hi ha alguna seducció en la història, és la que sent la protagonista al moment de veure el desert. La seva visió, el seu silenci i la seva immensitat faran difícil la seva separació.

Bona història i bon ritme narratiu. Recomanable.

dilluns, 23 de novembre del 2015

Viajes con Charley de John Steinbeck


Viajes con Charley en busca de Estados Unidos  de John Steinbeck



Quantes vegades hem dit que coneixem més altres països que el nostre? Amb aquest punt de partida comença aquest llibre.

 L'autor, arribat a certa edat, s'adona que ha viatjat per tot el món, ha conegut llocs llunyans, ha recorregut distàncies enormes però no coneix el seu propi país. En un moment determinat de la seva vida personal i professional, al 1960 decideix fer un viatge en solitari de tres mesos pels Estats Units. 

Amb la seva autocaravana que ell anomena Rocinante i el seu fidel gos Charley, un caniche gegant de deu anys, recorre setze mil quilòmetres del país, de costa a costa, fugint d'autopistes i ciutats grans, passant per vies rurals, visitant llocs apartats desconeguts pel gran públic. La seva intenció és conèixer  gent: ,la gent dels pobles, les muntanyes, les granges on rau l'autèntic sentit de país.

És una narració intimista, profunda, amb tocs d'humor i ironia que el fan molt fàcil de llegir. Sense passar res, es va desenvolupant la història. Cap fet extraordinari, cap desastre, cap problema greu, només la vida  d'un home i el seu gos que de vegades, mostra més seny que moltes persones.

Al llarg de la història es van tractant temes polítics, ètics, personals o simplement quotidians : la lluita contra el comunisme, la segregació racial, les diferències socials, l'educació... tot el que forma part de la vida de qualsevol americà al 1960.

He de dir que és un llibre que m'ha sorprès, llegir-lo és tranquili·litat, és deixar passar el temps a ritme del viatge. Per disfrutar. Molt recomanable.

dilluns, 2 de novembre del 2015

La maledicció dels Palmisano

La maledicció dels Palmisano de Rafel Nadal





Aquesta novel·la situa l'acció al sud d'Itàlia, a La Pulla i a la vall d'Ítria durant els anys que envolten la Primera Gran Guerra i més endavant la Segona Guerra Mundial.

Al poble fictici de Bellorotondo la quasi totalitat dels membres de la família Palmisano desapareix  a la guerra. La història està centrada en dos amics, un Palmisano i un Convertini que són abatuts a la batalla  i deixen les seves esposes embarassades. Les dues dones que tenen una profunda amistat, són les que han de tirar endavant amb la seva vida i la dels seus nadons. La diferència social i econòmica que hi ha entre elles provoca que prenguin la decisió de fer passar per bessons les dues criatures per tal de ser educades i cuidades per la família més benestant, els Convertini, assegurant-los d'aquesta manera la supervivència.

Amb els anys aquestes criatures es van fent grans i arriba novament la guerra. El secret del seu naixement pot ser el que els salvi la vida.

Mentrestant l'amor neix entre la Giovanna i el Vitantonio, però la pressió del seu secret fa més dificíl la seva història. Després del terrible  bombardeig de Bari, els fets es precipiten i porten la història al seu  final .

Aquesta obra  s'allunya una mica de l'estil dels dos llibres anteriors de l'autor, és una història que té un fil molt ben tramat que enganxa el lector des del principi. Fàcil de llegir, entretinguda. Recomanable.

dimecres, 21 d’octubre del 2015

Algú com tu

Algú com tu de Xavier Bosch



La Gina, una dona de quaranta anys recorda la seva infantesa. Orfa de mare des de molt petita i amb una relació difícil amb el seu pare,  casualment comença a descobrir aspectes de la seva  mare.  Descobrirà que quatre dies a París van fer viure una història d'amor  a la Paulina, una dona  amb una vida ordenada i convencional.


La cosina de la Paulina, es casa a París i assisteix al casori tota sola davant la negativa del seu marit a viatjar fins allà. A la festa coneix en Jean-Pierre, un galerista d'art amb qui viurà una història d'amor que l'acompanyarà fins el dia de la seva mort.

La novel·la utilitza  els salts en el temps per presentar una història ben lligada, amb força, que acompanya el lector fins el final, tot i que al principi, personalment, em va costar entrar en situació.

Lectura distreta.



dimecres, 14 d’octubre del 2015

Les dones de la Principal


Aquesta novel·la uneix la vida de tres dones: Maria Roderich, la Vella; Maria Magí, la Senyora i Maria Costa. El fil que les uneix és la casa i la finca "La Principal", on la vinya és el motor econòmic i social tant de la casa com del poble i la comarca. Però molt més fort que aquest lligam n'hi ha un altre  de més secret i poderós: un assassinat.
El 18 de juliol del 1936 apareix el capatàs de la finca brutalment assassinat i amb mutilacions de caire sexual. Amb la guerra civil aquest fet queda oblidat, fins que en plena posguerra, un inspector de policia s'entesta a resoldre el crim. Això provoca que quedin exposades velles passions, odis, venjances i ànsies  de poder.

Pels que tenim el record de l'anterior novel·la d'en Llach, aquesta potser necessita més esforç per entrar en la història, al menys a mi m'ho ha semblat.  He necessitat  uns quants capítols per a començar a notar el cuc de la curiositat. Tot i així, està molt ben narrat i el llenguatge és directe però molt acurat, a l'alçada de l'autor.

Molt recomanable.

dijous, 8 d’octubre del 2015

Què saps dels premis Nobel de Literatura?

Estem a punt de conèixer el nom del guanyador del Premi Nobel de Literatura i és un bon moment per veure si coneixem algun dels guanyadors d'altres anys. És un bon exercici però gens fàcil...

http://www.lavanguardia.com/libros/20151008/54437091363/test-cuanto-sabes-del-premio-nobel-de-literatura.html


Patrick Modiano premi Nobel de Literatura 2014

dimecres, 7 d’octubre del 2015

Mor l'escriptor Henning Mankell



L'escriptor suec creador del personatge de Kurt Wallander, va morir als 67 anys. Impulsor de la novel·la negra i autor de llibres com Sabates Italianes on tracta el tema de la soletat al final de la vida o  Tea Bag amb el tractament de la immigració a Suècia. Va estar molt compromès amb Moçambic on va viure períodes de la seva vida.


http://www.lavanguardia.com/cultura/20151005/54437888233/muere-henning-mankell.html

dijous, 24 de setembre del 2015

Gracias por la compañía

Gracias por la compañía de Lorrie Moore


Lorrie Moore és una escriptora nascuda a Glens Falls (Nova York) al 1957, actualment és professora d'anglès a la Universitat de Wisconsin. Autora de contes i novel·les on els seus personatges presenten tocs d'ironia i d'humor.

Aquest llibre està format per vuit històries que deixen entreveure el gran tema del pas del temps i les decepcions i penes que aquest fet comporta, sempre amb un toc d'humor  implícit. Un home acabat de divorciar intenta refer la seva vida mentre el país prepara la guerra contra Iraq; una dona rep la visita del fantasma de la seva amiga morta; dos músics  fracassats mostren el seu penediment personal ...

Tot i ser un llibre de relats, la seva lectura no és fàcil. Cal una mica de concentració per part del lector per a poder entrar dins les històries. Recomanable i molt interessant.

dimarts, 15 de setembre del 2015

La historia inmortal d'Isak Dinesen

La historia inmortal d'Isak Dinesen





El primer que cal comentar és la identitat de l'autora, Karen Blixen-Finecke que va escriure algunes obres amb el pseudònim d'Isak Dinesen.  Nascuda a Dinamarca al 1885 es va casar amb un cosí llunyà i va traslladar-se a Kènia per a gestionar una nova  plantació de cafè anomenada The Karen Coffee Company. El seu marit va encomanar-li la sífilis i després de moltes infidelitats i sis anys de matrimoni, van acabar separant-se.  Ella va seguir portant la plantació i va relacionar-se intensament amb la població del país, fins i tot va  aprendre suahili. Va començar una relació amorosa amb un caçador britànic, Denys Fing Hatton que va morir en un accident d'aviació al 1931. Degut a les baixades de preu del cafè i a la proximitat de la Segona Guerra Mundial, l'autora marxa de Kènia i a partir d'aquell moment, comença a escriure de forma més intensa. Al 1937 publica Memòries d'Àfrica, la més coneguda de les seves obres, basada en la seva història sentimental.

La historia inmortal és un relat força breu amb el Sr. Clay de protagonista. És un home de negocis anglès establert  a Canton, immensament ric i poderós i profundament solitari. Poc estimat per la manera com ha anat construint la seva riquesa, enfonsant i arruïnant a qui ha calgut. Amb l'ajut del seu assessor un jove jueu solitari i desarrelat, Elishama, vol fer realitat una història que expliquen els mariners. Diu la llegenda que un mariner passejava pel port quan un senyor ric i poderós  li va proposar passar una nit amb la senyora  més bella i important de la ciutat a canvi de 300 guinees. 
El Sr. Clay vol que aquesta història es faci realitat perquè per ell no existeix més realitat que el que està escrit. Fins aquell moment no havia llegit res més que un llibre de comptes amb xifres i nombres.

La veritat és que tot i ser una lectura fàcil i ràpida pel llenguatge planer que utilitza, és una història gens senzilla. La interpretació que es va fent del text va canviant al llarg del procés de lectura. Pels que no coneixíem aquesta escriptora, és una bona manera d'entrar dins el seu món creatiu. Molt recomanable.

dimarts, 4 d’agost del 2015

Càndid o l'optimisme

Càndid o l'optimisme de Voltaire





 

François Marie Arouet, conegut com a Voltaire va ser un filòsof i escriptor francès del segle de les Llums. Amb ell s'inicia la figura de l'intel·lectual al servei de la veritat, de la justícia i de la llibertat de pensament.

Càndid és una crítica amable en la seva forma però força profunda. Per una banda la història es mou al voltant de la idea que" les coses no poden ser d'una altra manera, tot és fet d'acord al millor fi". Amb aquesta afirmació  l'autor  critica amb una gran dosi d'ironia  l'optimisme com a filosofia. Amb  les aventures del personatge es critica de forma ferotge la societat de l'època, que  per altra banda, no és tan diferent de la nostra.

El personatge principal, Càndid. és un jove de caràcter dolçi assenyat que viu en un castell a Westfalia i  que s'enamora de la filla del baró, Cunegunda, fet que provoca la seva expulsió del castell. A partir d'aquell moment viu nombroses aventures.: és fet presoner pels búlgars, viatja a Portugal, Sudamèrica i més tard  a Àfrica, arriba a El Dorado...
Les seves anades i vingudes pel món el fan conèixer gent com Pangloss, el filòsof optimista, en Martí, el realista, reis i senyors de la guerra... Després de molt viatjar per a retrobar la seva estimada, troba també la fórmula per a viure de forma feliç: valorar el que es té i no buscar sempre el que no es pot aconseguir.

La veritat és que llegir un clàssic sempre imposa una mica, però aquest llibre en concret és de lectura agradable, força àgil  i molt entretingut. És molt interessant comprovar que la humanitat per anys que passin, no aprèn dels seus errors.

Molt recomanable.



La venedora d'ous

La venedora d'ous de Linda D. Cirino




Aquesta és la primera novel·la d'aquesta autora d'origen polonès que ha publicat alguns llibres s'assaig, un dels quals és una història literària de Nova York.

La història que es presenta a La venedora d'ous està situada en una granja al sud d'Alemanya, al 1936. L'Eva és una dona que està tancada al seu món personal: la granja és la seva vida, la feina al camp, els animals, la cura dels fills i el marit. Mai s'ha sentit ni estimada ni valorada, fa el que li toca fer. Es va casar amb disset anys pèrquè havia de fer-ho, va tenir dos fills, cuida la granja...Tot i que la situació política del país és molt complicada i el nazisme va creixent, a la granja res no canvia.

Però la guerra trasbalsa les persones i la seva existència. El marit és cridat a lluitar, els fills s'afilien a les juventuts hitlerianes, un fugitiu arriba a la granja... A partir d'aquell moment, l'Eva es transforma en una dona que decideix el seu futur sense que ,en aparença, res hagi canviat. L'antisemitisme arriba a tot arreu, les persones sigui per convenciment o per por, l'accepten, Nathanael és un jove universitari que ha pogut escapar-se d'un camp i arriba al galliner de la granja. Allà hi passarà més d'un any cuidat per l'Eva i descobriran junts tot un món de sentiments.

És un llibre relativament curt, que atrapa el lector a la segona plana. Uns visió de la guerra des del punt de vista de qui no la fa, sinó que la pateix de forma indirecta. Lectura fàcil, història ben lligada i molt recomanable.

dijous, 9 de juliol del 2015

"El vino de la soledad", Irène Némirovsky





Aquest és un llibre que no deixa indiferent, com quasi totes les obres d'aquesta autora nascuda a Kiev al 1903. Nascuda en una família benestant, va tenir una infantesa infeliç i solitària. La seva família va fugir durant la revolución russa i es va establir a París on ella va licenciar-se en Lletres a la Sorbona. Durant la Segona Guerra Mundial va ser deportada  a Auschwitz on va morir junt amb el seu marit al 1942.

El vino de la soledad és una història de venjança, de dolor i de ràbia. L'Elena és una nena de vuit anys que viu amb una mare que la ignora i amb un pare que adora a la mare, i també a la nena. La mare és una aristòcrata vinguda a menys i insatisfeta que menysprea el marit pel fet de ser  comerciant i jueu. Les repetides absències de l'home i la seva pròpia insatisfacció vital fan que acomiadi l'única persona que mostra afecte per la seva filla, la institutriu. Des d'aquest moment, la vida de la nena es tornarà més fosca, més trista i més solitària. L'aparició d'un amant de la mare i la seva inclusió dins el nucli familiar, fa més difícil la convivència.

Amb els anys, després de la mort del pare, la venjança de la filla es materialitza aconseguint seduïr l'amant de la seva mare. 

Una història crua, dura i trista que fa pensar en la importància dels sentiments  en un món materialista  que ja en aquella època començava a despuntar. Lectura fácil. 

dimarts, 26 de maig del 2015

"El bigoti " d' Emmanuel Carrère


Se'm fa difícil definir aquest llibre. Comença la història amb uns tocs de comèdia surrealista, després passa a una mena de melodrama on l'angoixa va creixent, i podria acabar com una tragèdia si no fos pel final tan sorprenent. 
Un home amb una vida aparentment normal, amb una dona que s'estima, amb una feina d'arquitecte que l'omple, amb un cercle familiar i d'amistats que l'acullen; decideix un dia afaitar-se el bigoti que ha portat durant deu anys. A partir d'aquest moment, la seva vida es capgira i comença a perdre el sentit de tot el que fa, del seu passat i dels seus plans de futur. La idea de la  bogeria, ja sigui  pròpia o de la persona estimada, fa trontollar la vida dels personatges de tal manera, que els aboca a un final sorprenent.
Ben escrit però no gens fàcil de seguir, l'autor és capaç de crear una atmosfera  angoixant  que atrapa el lector. Molt original.

divendres, 22 de maig del 2015

La Llibreria Roca de Manresa, 190 anys en actiu.

Per als manresans veure la llibreria Roca al carrer de Sant Miquel és un fet tan habitual que fins i tot no ens adonem que és allà. Potser no hi hem entrat mai, però segur que o bé passejant, o bé esperant algú, hem donat una ullada a l'aparador. És allà des de sempre, quan érem petits i anàvem als Carlins a veure els Pastorets, ja hi era. Quan esperàvem els gegants els dies de Festa Major, quan passejàvem per la fira... Fa quasi dos segles que la llibreria Roca és al seu lloc, adaptant-se als nous costums de cada segle: del  XIX, del  XX i  del  XXI. Pocs establiments poden tenir aquest llarg trajecte en el temps.
Si voleu conèixer  una mica més  la seva llarga història,  podeu llegir  l'article  de Manresa a cop d'ull del mes d'abril que fa referència a aquesta llibreria. Per als manresans i per a la gent que ens agrada llegir en general, seria  interessant no perdre aquest llegat de la cultura i la història  de la nostra ciutat.


Teniu  l'article sencer a: https://drive.google.com/file/d/0B3KmmFkrN8aXX25XTEtUTTJvdWs/view?pli=1



dimarts, 12 de maig del 2015

L'africà de J.M.G. Le Clézio


M'he trobat a les mans un llibre deliciós d'un autor, premi Nobel 2008, que desconeixia, Jean-Marie Gustave Le Clézio. Aquest autor nascut a Niça al 1940 es va retrobar amb el seu pare quan tenia 7 anys i, amb la seva mare i el seu germà, van establir-se a Nigèria on el seu progenitor exercia de metge. Quan  el noi va tornar a França va seguir estudiant i va marxar després al Regne Unit on va exercir de professor de literatura. El seu pare va tornar al sud de França  quan es va jubilar i sempre més  va enyorar-se d'Àfrica. 

El llibre no és ni una novel·la, ni unes memòries, és senzillament un relat íntim i personal d'un retrobament. Per una banda el nen que retroba el seu pare, pràcticament un desconegut; i per l' altra,  el retrobament amb la terra, la gent, la cultura, la vida a l'Àfrica en totes les seves dimensions. El món que presenta és real, viscut en primera persona, cru i tendre, sensible i salvatge.

De ben segur que no serà l'últim llibre que llegeixi d'aquest autor. Una molt bona lectura. Molt recomanable.


dilluns, 27 d’abril del 2015

"Llum antiga" de John Banville



L'Alexander Cleave és un prestigiós actor de teatre irlandès que rep l'oferta de protagonitzar una pel·lícula sobre un extravagant escriptor. En el procés d'acceptació del paper van apareixent els records de la seva adolescència, període en el que va tenir un idil·li amb la mare del seu millor amic. Els encontres fugaços en una casa abandonada, el risc a ser descoberts a l'interior del cotxe, la societat puritana dels anys 50 a Irlanda, són imatges i vivències  que van arribant a la seva ment. 
Però no tot són records agradables; el suïcidi  de la seva filla deu anys enrere a Itàlia, després d'anys de patiment degut a  un transtorn mental i la impossibilitat de protegir-la d'ella mateixa , conformen   un record dolorós que apareix un dia i un altre.

Banville és un escriptor exquisit, sensible i brillant que quan utilitza el seu pseudònim Benjamin Black,  és capaç de convertir-se en prolífic. Segons diu ell mateix:"... sota el barret de Banville, puc escriure 200 paraules al dia. Un dia vaig decidir que podia convertir-me en un altre, i sota aquest altre barret, sota aquesta segona pell,  puc anar a dinar després d'haver escrit un miler de paraules, potser dues mil, i disfrutar-ho ..."

El llibre i la història que presenta  és sensible, cru a vegades, exquisit en tot moment. Val molt la pena  passar unes hores llegint-lo i disfrutant-lo.. 

dimarts, 21 d’abril del 2015

Jordi Cussà a Regió 7

L'escriptor berguedà Jordi Cussà publicarà durant alguns divendres alguns dels seus relats curts  a Regió 7. El primer relat Contraplans, va ser publicat el passat  17 d'abril . Valdrà la pena anar seguint les seves narracions les setmanes següents per a poder conèixer una mica més l'obra d'aquest autor tan proper.


Il·lustració: Octavi Puntas

divendres, 17 d’abril del 2015

"Eufòria" de Xavier Bosch





La història que presenta aquesta novel·la està centrada en el personatge del Dani Santana, un periodista mediàtic que s'està recuperant en un centre sanitari després d'haver patit un intent d'assassinat. És aquí on coneixerà al Gratu, un jove tetraplègic a causa d' un accident jugant a rugbi. Amb l'ajut d'una amiga policia, aniran desgranant la xarxa de corrupció d'una multinacional farmacèutica.

El llibre va presentant de forma simultània uns personatges que van dibuixant la trama de la novel·la: la fisioterapeuta, els metges, el comercial de la farmacèutica, un inversor multimilionari... Són personatges secundaris que van teixint els fets al voltant del Dani i que al final permeten el desenvolupament de  la història.

És un llibre distret,  per passar l'estona..


dimarts, 7 d’abril del 2015


Sigmaringen de Pierre Assouline





La novel·la explica una part de la Segona Guerra Mundial molt poc coneguda. Després del desembarcament de Normandia, l'exèrcit alemany s'ha  de retirar del territori francès. La ciutat de Vichy, seu del govern col·laboracionista francès, estava gairebé abandonada i el govern nazi va decidir traslladar al mariscal Pétain i tot el seu govern al castell de Sigmaringen que pertanyia a la familia Hohenzollern. Allà van conviure durant mesos els ministres i el mariscal francesos, soldats de la Wehrmacht, alguns membres de les SS i el servei format per ciutadans alemanys, no sempre simpatitzants del règim nazi.

La història del llibre està protagonitzada per Julius Stein, un majordom exemplar, home cultivat i melòman que intenta que el seu petit món, el castell i tothom qui hi està allotjat, pugui conviure amb més o menys tranquil·litat tenint en compte el caos  que provoquen els fets . La victòria aliada portarà la fi de la guerra i també la disgregació de tota la comunitat que durant nou mesos ha viscut dins el castell.

Aquest llibre a part de les referències històriques i polítiques que presenta, és també un cant a la música, sobretot a Schubert, compositor de referència per al protagonista de la història. Amb la seva narració  l'autor ens dóna a conèixer la seva cultura musical i proposa de forma subtil escoltar algunes obres de Schubert, sobretot algun dels seus lieder. Molt recomanable la seva lectura.



dilluns, 30 de març del 2015

Presentació al Casino

Jordi Cussà i Formentera lady al Casino de Manresa


El passat dijous 26 de març, a quarts de nou del vespre va tenir lloc la presentació de la darrera  novel·la de Jordi Cussà Formentera lady. L'acte va ser conduït per Llorenç Capdevila, Jordi Puntas i Jordi Estrada amb la presència de l'escriptor.
 Durant la presentació es van combinar la lectura de fragments de la novel·la amb peces musicals que conformen una part important de la història.
Tots els presentadors de l'acte van estar d'acord en destacar de Jordi Cussà la qualitat de la seva escriptura, el lirisme que flueix de  les seves pàgines i  la seva  capacitat com a narrador.


dijous, 26 de març del 2015

Enamorats d'Alfred Hayes


Alfred Hayes és un escriptor, periodista, poeta i guionista anglès que va viure pràcticament sempre als Estats Units. Durant la Segona Guerra Mundial va anar a combatre a  Itàlia i un cop acabada la guerra, va ser el guionista de pel·lícules de Vittorio de Sica o Roberto Rossellini. En tornar als Estats Units, va escriure guions  per a Fritz Lang o Alfred Hitchcock.

Aquesta novel·la  escrita al 1953  tracta d'una història d'amor entre una noia molt jove, divorciada i mare, i un home amb una vida molt atrafegada i molt compromès amb la feina. Mentre la dona està completament entregada a la relació, l'home la considera més un passatemps que una altra cosa. Tot canvia quan en un ball, la noia rep una proposta d'un home madur que la farà dubtar i capgirarà el seu món. A canvi d'una gran quantitat de diners, la noia ha de passar una nit amb l'home desconegut. Aquest fet i la posterior decisió de la dona, provoca en l'amant una reacció imprevista. Qui dels dos era més dependent? El final d'una història d'amor és dolorosa, sobretot per qui continua estimant...

Amb un llenguatge subtil i molt acurat, l'autor transmet els sentiments més dolorosos de l'ésser humà: la pèrdua, la soletat, la pena, la por... Un bon llibre, relativament curt  per a llegir amb tranquil·litat. 

divendres, 13 de març del 2015

Presentació de Formentera lady de Jordi Cussà a la Biblioteca del Casino de Manresa 

El proper dijous 26 de març a les 8 del vespre es presenta l'última novel·la de Jordi Cussà Formentera lady  a la sala d'actes del Casino de Manresa.  L'acte està organitzat per Òmnium Bages i Editorial Labreu.

dilluns, 9 de març del 2015

Canadà de Richard Ford

"Primer, parlaré del robatori que van cometre els nostres pares. Després, dels assassinats que van tenir lloc més tard". Així comença aquesta novel·la, avançant un fet clau que, de fet, es va repetint al llarg de tot el relat. La història està centrada en Nell Parsons, un noi de quinze anys que juntament amb la seva germana bessona, la Berner, va observant com els fets els condueixen de forma imparable al desastre com a família. Amb els pares a la presó, els germans decideixen escapar. La Berner marxa de casa de forma solitària i autònoma i en Nell, ajudat per una amiga de la mare, arriba al Canadà. Allà estarà sota la tutela d'Arthur Remlinger, un home enigmàtic i fosc. 
La solitud i la capacitat d'adaptació i d' observació del seu entorn  van ajudant  al noi a sobreviure en un lloc hostil, abandonant tot el que abans havia sigut la seva vida. Uns fets dramàtics i colpejadors empenyen el protagonista a recomençar en un altre lloc, amb un altre ambient, lluny del que ha viscut fins ara.

El relat tot i estar molt ben construït, es fa una mica llarg perquè dóna voltes a un fet recurrent: el robatori comès pels pares és el culpable de la vida fosca i difícil que porta el protagonista.  Aquesta idea es va filant  al llarg de tot el relat. Els personatges principals tenen tots una característica comú: són persones fosques, amb un passat obscur i amagat que els fa ser com són. Només un personatge mostra sentiments naturals i de protecció pel protagonista. Deixant a banda la mare, la dona que fa possible  que el Nell pugui començar de nou és l'única que es preocupa realment per ell. La resta són persones que redueixen la vida a ells mateixos i a satisfer les seves necessitats.
M'ha semblat un llibre una mica lent en les seves dues primeres parts però en 'última, l'acció s'accelera i permet un final en el que el protagonista és capaç de tancar el cercle i trobar una certa tranquil·litat vital.




dilluns, 16 de febrer del 2015

Culpa de Ferdinand von Schirach


Per a entendre el to d'aquest llibre és necessari conèixer una mica qui és l'autor. Von Schirach és un prestigiós  advocat alemany nascut al 1964. De caràcter tímid i sensible, ha indagat sobre el tema del crim i de la culpa a partir de casos reals que coneix de primera mà.
 Pertany a una família amb un passat complicat i difícil de païr pel que fa a l'herència familiar. El seu avi va ser responsable de les deportacions de jueus a Viena a la Segona Guerra Mundial i condemnat a 20 anys de presó al judici de Nüremberg. Viure amb aquest bagatge familiar és, amb tota seguretat, un exercici vital molt complicat.

El llibre és un compendi de relats, alguns molt breus i altres de més extensió, que tenen com a tema central la violència. Qualsevol persona del carrer pot exercir una violència extrema fins el punt d'arribar a matar algú. La ràbia i l'odi momentanis o cultivats dins la pròpia persona donen pas a un sentiment de culpa que capgira la vida de l'agressor i evidentment, la de l'agredit.
Alguns relats són terriblement crus i violents; d'altres mostren amb sensibilitat les reaccions davant d'un fet que trasbalsa a la víctima però d'alguna manera també a l'agressor. Tots tenen en comú que la posició de l'autor és de  no jutjar, només exposar uns fets. El lector hi afegeix l'emoció, el sentiment., la reprobació o la comprensió.
És un llibre de lectura ràpida i sense complicació pel que fa a la forma, però que pel seu contingut, no deixa ningú indiferent.

dimecres, 4 de febrer del 2015

Pulso de Julian Barnes



Aquest llibre està compost per un recull de narracions que presenten en alguns casos certa continuïtat. Una bona part dels relats tenen com a tema central la vida de parella des de diversos punts de vista. Alguns deixen entreveure la fina ironia que Barnes dóna a alguns dels seus textos. D'altres evidencien la profunditat de l'autor en temes com el de la mort i el del dolor per l'absència. 
En el llibre hi podem trobar diversitat pel que fa als temes i al seu tractament.  En "En la cama con John Updike"  s'analitza amb ironia i sarcasme la relació d'amistat entre dues dones de certa edat, escriptores i divorciades amb una història d'infidelitat entre elles que no està del tot resolta. "Las líneas del matrimonio" en canvi, mostra un autor sensible i profund que tracta el tema del dolor per la pèrdua de la persona estimada i sobretot, la dificultat de seguir amb la pròpia vida.
Un autor del que ja havíem comentat un altre llibre deliciós. Molt recomanable per a llegir amb tranquil·litat. 

dimarts, 3 de febrer del 2015

Alma salvaje al cinema

Pels que heu llegit el llibre que ja havíem proposat fa un temps aquí al nostre bloc, Salvatge  de la Cheryl Strayed, dir-vos que ja ha arribat la versió cinematogràfica. De moment, les crítiques són positives i destaquen la interpretació de la protagonista Reese Witherspon. Si algú l'ha anat a veure o pensa fer-ho, ens podria enviar la seva opinió. Jo no me la perdré, ja que només els paisatges i els escenaris naturals on transcorre l'acció, valen la pena.


Per si no ho recordeu, podeu tornar  a llegir la ressenya del llibre al nostre bloc.

dimecres, 14 de gener del 2015

El pudor del pornógrafo d'Alan Pauls


 Alan Pauls va escriure aquesta novel·la fa trenta anys i fa poc s' ha reeditat  amb un postfaci inèdit.  La història està centrada en un home que exerceix  un ofici molt curiós: respon cartes eròtiques que la gent li envia demanant-li consell o simplement deixant anar els seus pensaments, és un pornògraf. En les seves respostes guia i assessora els seus lectors en el món de la luxúria i les passions. Com a bon professional, es mostra objectiu i apartat de tot aquest univers dels sentits. La seva vida s'obre al món quan pot observar des del balcó la seva estimada que cada dia es col·loca en  un lloc estratègic del parc per tal que ell la pugui veure. En un determinat moment  comença a rebre cartes d'aquesta dona  mitjançant un desconegut que amaga la cara darrere d' una màscara. La seva vida queda reduïda a les cartes que intercanvia  amb la seva estimada.. El final la novel·la fa  un gir inesperat i cruel que marcarà al protagonista de per vida.
Aquest llibre  presenta una visió molt particular de l'obsessió en l'amor, del descontrol de  la passió que pot convertir-se en un fantasma que condiciona la pròpia vida. 
Llibre original i de lectura força fàcil. Interessant.. 



dilluns, 12 de gener del 2015

La extraña de Sándor Márai



Viktor Askenasi és un professor de l'Institut d'Estudis Orientals de París que, ratllant la cinquantena, decideix donar un gir radical a la seva vida. Ha deixat la seva dona i està fent un viatge en solitari per la Mediterrània seguint una inquietud que l'ha portat tota la vida a cercar una resposta. Tot i haver tingut un temps de llibertat, el professor no troba resposta a la seva gran pregunta. A l'Hotel Argentina de Dubrovnik, coneix una dona que sense saber-ho, el conduirà a la bogeria o a la veritat absoluta.
És una història molt ben teixida que porta el lector a les profunditats de l'ésser humà amb temes tan personals i intensos com poden ser l'ambigüetat de l'amor, l'angoixa de no tenir respostes vitals o la foscor de la soletat.
Aquesta novel·la no és de lectura fàcil, no pel tipus de llenguatge utilitzat,  sinó per la naturalesa de la seva temàtica que requereix certa concentració per part del lector. Molt recomanable.

Lectures recomanades



El nen 44 de Tom Rob Smith

Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.

Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.

Ferran Llanas Alegre

El nen 44 - TOM ROB SMITH



Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.

Joan Carles Sampera

Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach

A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.

L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.

Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.

Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.


David Jiménez






La educación de un hada de Didier van Cauwelaert

Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.

Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.

Montse Alegre




Portada de La educación de un hada


A
dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker.

Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)

La casa de cristal de Simon Mawer.

Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)




Brooklyn de Colm Toíbín


Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.

(Montse Alegre)


Les joies del paradís de Donna Leon

Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.

(Montse Alegre)


La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni

Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.

(Claustre Llort)



El caso del bar Balto, Faiza Guène.

El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.

Claustre Llort


La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.

Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.

Claustre Llort


El cuiner del dux, Elle Newmark

Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.

Montse Alegre