Qui som?

El club de lectura de pares i mares de l'INS Llobregat es va crear el curs 2010-2011. La nostra intenció des d'un principi va ser la d'acostar la lectura a les famílies dels nostres alumnes. Actualment el club està format per un grup de pares i mares que a part de llegir i parlar de llibres, també hem descobert que compartim interessos i vivències i que per damunt de tot, gaudim de l'experiència de fer activitats tots plegats .



dimecres, 11 de desembre del 2013

La ridícula idea de no volver a verte

Aquest és un llibre del qual costa definir la temàtica. Per una banda podríem dir que és un petit homenatge a una dona com Marie Curie, la seva fortalesa i capacitat de lluita; per altra , ens trobem amb una narració molt subjectiva que intenta ajudar l'autora en moments de superació del dol. Les dues dones, l'autora i Mme. Curie, han sofert la pèrdua de la parella; les dues intenten tirar endavant les seves vides i les dues es mostren com a dones amb una gran capacitat de superació.
Potser la part més interessant, en la meva opinió, és la que explica com va ser la vida de Marie Curie, sempre a l'ombra del seu marit i molt sovint superant-lo en les seves investigacions.
Recomanable si es té interès en textos biogràfics i de cert sentit històric o periodístic. Val a dir, que s'aprenen algunes coses sobre la vida d'aquesta dona llegint aquest llibre, que fins el moment personalment, desconeixia.

dimarts, 19 de novembre del 2013

Ara llegim

Calaveres atònites  de Jesús Moncada


Mallol Fontcalda és un jove advocat de Barcelona que es dirigeix a Mequinensa per a ocupar la plaça de secretari del jutjat de pau. No coneix massa coses del lloc on va i ja li va bé, la seva idea és poder preparar-se per les oposicions a l'administració de justícia.
Després d'un viatge gens tranquil veurà com els seus plans no es poden complir tan fàcilment. Lluny de ser l'indret tranquil que ell esperava, Mequinensa estarà ple de personatges que no li deixaran portar la vida que ell s'havia imaginat.



Jesús Moncada neix a Mequinensa al 1941 i mor a Barcelona al 2005. Resideix a aquesta població fins al moment de la seva desaparició arrel de la construcció de l'embassament  de Riba-Roja d'Ebre al 1967. Arriba a Barcelona i durant un any es dedica a la pintura. Entra a treballar a l'Editorial Montaner i Simon on es queda fins al tancament de l'empresa. Aquests anys són considerats per ell mateix com a període de formació. Pere Calders és qui l'anima a escriure i a utilitzar el català de la banda de l'Ebre. D'aquesta època son els primers contes i també els primers premis que obté.
De les seves novel·les podem destacar Camí de sirga, La galeria de les estàtues i Estremida memòria. Entre els relats curts hi trobem Històries de la mà esquerra i altres narracions,  El cafè de la granota o Calaveres atònites.
Jesús Moncada també va exercir de traductor d'autors com Apollinaire, Jules Verne o Boris Vian, entre d'altres.

dijous, 31 d’octubre del 2013

Entrevista a Ian McEwan

Ja que al club hem llegit Dissabte, és interessant l'entrevista que es realitza a aquest escriptor on explica, entre altres coses, el canvi de temàtica o d'estil, passant d'una gran cruesa en algunes obres seves com pot ser Jardín de cemento a uns temes menys durs com poden ser l'espionatge o fins i tot l'amor.

Ian McEwan: "Todas las novelas son de espías"

"Si ahora escribo novelas de amor es porque la vida me ha enseñado a perdonar. Entiendo mejor las cosas"
ELENA HEVIA / Barcelona


Ian McEwan (Aldershot, 1948), el más reconocido de esa generación de escritores que fueron niños prodigio y hoy peinan canas, no suele aparecer donde se le espera. En 'Operación Dulce' (Anagrama / Empúries) arma una ficción sobre una joven universitaria reclutada por el MI5 en los años 70, que es a la vez una novela de amor, un juego metaliterario, una historia de espías y un retrato generacional.
--Usted ya se había interesado por el tema en 'El inocente', pero aquí riza el rizo y ofrece una novela de espías sin maldad ni villanos.
--Me interesaba la manera en que las agencias de inteligencia pueden generar todo tipo de impulsos humanos negativos sin que nadie sea precisamente malo, en el sentido más obvio. Por eso incluyo la cita de Thimothy Garton Ash que entrevistó a una serie de personas que le habían denunciado a la Stasi para llegar a la conclusión de que lo verdaderamente malo era el sistema.
--¿Se podría decir que el oficio de escritor es semejante al del espía?
--Se podría decir que todas las novelas son novelas de espías. Y que los escritores son maestros del espionaje porque el novelista es el que controla el flujo de información que brinda al lector. A veces dando pistas falsas. Y en un servicio de inteligencia como el de la novela, lo más importante es saber quién controla la narración. Ese es el juego que yo quería jugar con el lector.
--Últimamente se ha recuperado un relato suyo de los 70 en el que una mujer le corta los genitales a su marido. Aquel McEwan macabro y salvaje ha acabado escribiendo novelas de amor. ¿Qué le ha ocurrido? 
---Sencillamente, la vida. Ella me ha enseñado a perdonar. El lienzo del que me valgo es más grande, utilizo más colores, ahora entiendo mejor las cosas.



dissabte, 12 d’octubre del 2013

Salvatge de Cheryl Strayed



La novel·la descriu el viatge cap a l'autoacceptació que fa la protagonista, una noia de vint-i-sis anys que, després de la mort de la seva mare ha vist com la seva vida anava directa  a la destrucció. Amb un divorci, la desfeta de la família i la incursió al món de les drogues, la Cheryl veu com el seu món cada vegada és més fosc. En un intent de reconduir definitivament la seva existència decideix recórrer l'SCP, el Sender de la Costa del Pacífic en solitari, des de Califòrnia i al llarg d'uns 1.800 Km. fins a Portland a Oregon.
El viatge no només fa que es trobi ella mateixa sinó  que conegui altres persones que, per les raons més diverses, fan també aquest recorregut. La protagonista lluita contra la neu, el fred, la calor, la gana i sobretot contra els seus records i els seus errors. Aconsegueix que el record de la seva mare arribi a ser  una companyia fidel i que pugui reconduir la seva existència cap on ella decideixi.

Pels amants dels petits o grans recorreguts, és un llibre que en un moment o altre ofereix un "dejà vu", algun moment que recorda alguna situació; pels que no són amants de les caminades, ofereix el que és més difícil de seguir, un recorregut per a la pròpia existència.

Al meu entendre, molt recomanable i de lectura no sempre tranquil·la, amb moments emotius i una mica durs, però optimista cent per cent.


Montse Alegre

dissabte, 28 de setembre del 2013

Llibres i res més

Hacia los confines del mundo deHarry Thompson

És la història del viatge de cinc anys al voltant del món que el capità Robert Fitzroy amb el vaixell Beagle, va dur a terme entre els anysa 1831 i 1836. La seva missió era cartografiar les illes Malvines i les costes argentines i xilenes. Un dels  integrants de l'expedició era Charles Darwin, qui gràcies a  aquest viatge, va tornar a Anglaterra preparat per elaborar la seva teoria de la selecció natural de les espècies i l'evolució.
El llibre es centra en la relació entre aquestes dues persones i el seu enfrontament ideològic. És com una clàssica novel·la d'aventures del segle XIX, però molt moderna i apassionant.

Claustre Llort

dissabte, 14 de setembre del 2013

Victus d'Albert Sánchez Pinyol

Vaig començar a llegir aquest llibre i el primer que em va cridar l'atenció és el protagonista. Martí Zuviría és l'autèntic antiheroi, covard, mediocre, aprofitat... L'època que li toca viure i la sort que  l'acompanya en bona part de la història, fa que el personatge segueixi un camí impensable per algú de les seves característiques.
Comença explicant la seva joventut i el fet que l'atzar  el fa començar els estudis  d'enginyer militar al costat del mestre més gran que mai ha conegut el món. En aquest període desenvoluparà capacitats que l'ajudaran al llarg de tota la seva llarga vida.
El protagonista va a parar al setge que l'exèrcit de Felip V va sotmetre sobre Barcelona durant el 1713 i 1714. Acompanyat d'altres personatges provinents  de la classe més baixa de la societat,  aquest home va entenent el perquè de molts fets que fins aleshores no havia pogut entendre. La solidaritat entre els dèbils i oprimits, l'afany de protecció de qui s'estima, el valor i sobretot la generositat i l'amistat. Personatges cabdals de la nostra història com poden ser els miquelets, generals infravalorats com Antonio de Villarroel, advocats sobrevalorats com Rafael de Casanova... prenen vida i mostren amb fets  la duresa d'aquells moments.

Val a dir que, tot i  haver alguns moments que se'm van fer feixucs, sobretot per la temàtica de l'estratègia militar, el llibre té un bon ritme narratiu i sorprèn per la quantitat d'informació novedosa, al meu entendre, que ofereix. Tot això barrejat amb pinzellades d'autèntic humor a l'estil Sánchez  Pinyol.
Un llibre recomanable si es té una mica de temps.

Montse Alegre



dijous, 5 de setembre del 2013

Comença un nou curs

S'ha acabat l'estiu i és hora de tornar a començar un nou curs a l'institut. El nostre club de lectura no és menys i ja estem preparant noves trobades i buscant nous llibres per a llegir. Mentre esperem tornar-nos a veure, us deixem un tast d'una lectura d'aquest estiu un tant especial... No tots els llibres han d'explicar històries, n'hi ha d'altres que les fan viure en companyia, com per exemple el que us recomanem: Pa, coca i galetes per a compartir de Pilar Arias.



L'autora ens presenta una proposta dolça: bunyols, magdalenes, galetes, pans i panets casolans que fan disfrutar tant a qui els fa com a qui se'ls menja. Una bona manera de començar el curs a l'abast de qualsevol cuiner afeccionat. Ho diem per experiència!

Claustre i Montse

dimarts, 23 de juliol del 2013

La herencia de Eszter de Sándor Márai

La història gira al voltant de l'Eszter, una dona ja madura que viu amb una altra  dona vella que sempre ha estat amb la seva família. Les dues sobreviuen modestament gràcies a la casa i al jardí que va heredar del seu pare. El passat torna amb  la visita del Lajos, cunyat i antic amor de la protagonista, un home mentider, manipulador i aprofitat que ha viscut de la família i, després de vint anys de silenci, torna a la casa. La veritat crua i inevitable segueix el seu camí  malgrat els intents dels amics i familiars de l'Eszter de protegir-la.


La història va ser escrita al 1939 amb l'estil propi de l'autor hungarès, amb un llenguatge ric però a la vegada senzill i  d'una gran puresa. És un llibre relativament curt que es llegeix fàcilment i enganxa des del primer moment. Val a dir que el final presenta una certa originalitat.

Montse Alegre

dilluns, 8 de juliol del 2013

Activitat de final de curs

Visita a la colònia Cal Vidal
El passat dissabte 29 de juny, uns quants membres d'aquest club de lectura vam visitar la colònia de Cal Vidal. La visita va ser molt interessant i ens va permetre comprovar sobre el terreny allò que haviem pogut llegir als llibres proposats. Olor de colònia i El silenci dels telers.
La visita va començar amb un audiovisual sobre la història de la colònia i més tard vam poder veure un habitatge, la botita, la sucursal de a caixa de Manresa, l'escola, la biblioteca i el safareig, entre altres coses.
Després vam baixar cap a la turbina , la màquina de vapor i, per acabar, els telers. Les explicaciones van ser molt acurades i van satisfer la curiositat de tots els integrants del grup.

Va ser una estona molt agradable i esperem poder-ho repetir el curs vinent. 

Si voleu consultar l'àlbum de fotografies de l'activitat, cortesia del Josep Soler, cliqueu sobre aquest enllaç:


Bon estiu a tothom!

Claustre i Montse


dilluns, 3 de juny del 2013

El guardián invisible de Dolores Redondo

Podríem  dir que estem davant d’un thriller en estat pur, ben escrit, molt ben estructurat i amb una gran capacitat de sorprendre el lector.
La protagonista, Amaia Salazar, és inspectora de la Policia Foral de Navarra i a les seves mans arriba un cas d’assassinats d’adolescents que tenen lloc a la vall del Baztán. Aquest fet la fa tornar al seu poble natal, Elizondo i, a partir d’aquest moment, el cas que investiga s’enllaça de forma magistral amb els seus record d’infantesa.
Val a dir que l’acció passa de forma que provoca en el lector la necessitat de saber una mica més a mesura que va avançant en la història. Crec que té molt de mèrit aconseguir crear un ambient general de misteri i en alguns moments decisius, una sensació de por real. També cal esmentar la capacitat de l’escriptora per a descriure el paisatge, recurs que utilitza en moments determinats per potenciar l’esdeveniment que presenta.
Molt recomanable pels amants de novel·la negra amb alguns trets de realisme.


Montse Alegre

dilluns, 27 de maig del 2013



El maestro del Prado de Javier Sierra

Un jove Javier Sierra és a Madrid estudiant la carrera de Periodisme  quan, de forma fortuïta, es troba en una de les sales del Museo del Prado a un personatge que li farà veure l’art des d’una nova perspectiva.
El doctor Fovel, així és com es presenta l’enigmàtic personatge, li explica la història d’alguns quadres des d’una vessant gairebé filosòfica.  “La Glòria” de Tiziano, “El jardí de les delícies” d’El Bosco o “El triomf de la mort” de Brueghel el Vell són analitzades fixant la mirada en alguns detalls que passen completament inadvertits. Tota la trama apunta a l’existència d’una societat secreta  hereva dels alquimistes medievals que pretén trobar les portes d’accés al més enllà.
A més de conspiracions i teories més o menys aconseguides o creïbles, l’autor ens dóna una lliçó d’història analitzant l’època i el moment en el que van ser pintats els quadres analitzats. El llibre però, requereix d’un exercici simultani: a mesura que es va analitzant una pintura  cal tenir-la al davant de forma gràfica per anar seguint el fil del que s’exposa. D’altra manera el llibre, al meu entendre, seria molt feixuc.
Un llibre distret pels amants de l’art i de la pintura, per la resta, una novel·la amb certes reminiscències d’un “Codi da Vinci” en miniatura.

Montse Alegre

dilluns, 20 de maig del 2013


El legado de Katherine Webb

Les germanes Erica i Beth Calcott tornen, després de la mort de la seva àvia, a la casa on van passar els estius de la seva infantesa fins que un fet traumàtic va canviar les seves vides. Les dues germanes són persones molt diferents: la Beth és fràgil i amb tendència a deprimir-se, l’Erica és una dona amb caràcter.


L’herència de la seva àvia, una dona esquerpa, gens donada a les mostres d’afecte, consisteix en quedar-se la propietat amb la condició que hi visquin les dues germanes.
És allà on una d’elles intentarà esbrinar el per què de moltes reaccions i fets que no entén i que l’han marcat des de ben petita.
La història es desenvolupa en el present, un passat relativament proper i un passat que ens transporta a principis del segle XX., però al final, la trama es completa perfectament.
Els personatges principals estan ben construïts i dónen una idea acurada de les seves vides permetent que els lectors ens fem una imatge força completa.
En resum, una lectura tranquila, agradable, amb tocs de misteri que fan passar una estona distreta.

Montse Alegre

dilluns, 6 de maig del 2013


Las leyes de la frontera, de Javier Cercas

Costa definir aquesta novel·la, podríem dir que és una història de desamors o de venjances, o de records i desesperances. L’acció comença al 1978 en la situació social i política del moment, amb un franquisme encara cuejant i una democràcia tot just acabada d’encetar. A Girona un noi de quinze anys, víctima del que ara anomenariem “bulling”, entra per casualitat en una banda de joves delinqüents encapçalada pel Zarco. Aquest fet i les conseqüències que comporten, li canviaran la vida.
Trenta anys més tard, aquest noi, convertit en advocat,  explica la història del Zarco i la seva pròpia, a un escriptor encarregat de narrar la vida del mite de la delinquència de la Transició. Amb el fil argumental dels seus records i dels records d’altres personatges que van conèixer al Zarco, l’autor fa una fotografía de la Girona marginal d’uns anys que van representar un canvi d’ideologia en la societat.

La lectura, al meu entendre, tot i no ser difícil, es fa una mica lenta degut a les repeticions que l’autor presenta d’una mateixa situació. Els personatges són ben descrits però mai s’arriba al fons de la seves accions, sempre hi ha actuacions que no s’expliquen. És una novel·la correcta, però en general, una mica feixuga.

Montse Alegre

dilluns, 22 d’abril del 2013

Guía de Kashgar para damas ciclistas de Suzanne Joinson


Aquesta és la primera novel·la d'aquesta escriptora anglesa. Com en altres obres actuals, l'acció es desenvolupa en el passat dels anys 20 i en l'actualitat de forma paral·lela. Una jove anglesa amb  la seva bicicleta,  acompanya la seva germana i a una altra dona en una missió evangelitzadora en terres de la ruta de la seda. Al principi del viatge s'han de fer càrrec d'un nadó i la protagonista es troba amb aquesta responsabilitat  a més d'escriure la seva guia per anar en bicicleta.

En l'actualitat, una dona rep una herència d'una persona de la que mai ha sentit parlar. La seva vida, ja particularment difícil, es va complicant quan coneix un home del Iemen sense papers ni visat per a viure a Londres.
Al final, les dues històries tenen un punt de connexió.
És un llibre distret, original pel que fa al lloc on es desenvolupa l'acció, curiós pel munt de costums i fets que s'expliquen de la vida a llocs tan allunyats com poden ser Kashgar o el desert de Takla Makan. L'autora demostra un bon coneixement de la història, llengües i costums d'aquesta zona i un bon domini de la narració.

Montse Alegre
 

dilluns, 15 d’abril del 2013

La delicadeza de David Foenkinos


Aquest és un llibre que fa justícia al seu títol. És la història d'una dona jove que troba la felicitat de forma fortuïta amb un home, sense buscar-la. Però una desgràcia també inesperada fa que quedi sola, trista i sense ganes de seguir endavant. Per sort, la vida,  a vegades va preparant el camí que s'ha de seguir sense ni adonar-nos-en. És així com la protagonista, lentament i de forma discreta, va tornant a ser una persona vital.
Sense ser una gran novel·la, crec que la història és d'una simplicitat que la fa sorprenent, l’apropa al lector. El llenguatge simple però acurat, a vegades divertit  i en molts moments emotiu, fa que la seva lectura sigui fàcil i lleugera. És un llibre que, un cop acabat,  deixa una bona sensació en el lector.
També és interessant saber que hi ha una versió cinematogràfica de l’any 2011 el guionista de la qual és el mateix autor, i la protagonista és Audrey Tautou, l’actriu d’ Amélie



Montse Alegre


dimecres, 3 d’abril del 2013

La niña del faro


La niña del faro de Jeannette Winterson

Aprofitant la tranquil·litat d’uns dies de festa, he pogut llegir aquesta història tendra i a vegades surrealista situada als anys 50. Una nena viu en un lloc inhòspit de la costa escocesa amb la seva mare. Quan queda orfe és entregada a un faroner cec que li explica històries cada dia i en tot moment.. Aquest home barreja personatges reals del segle XIX com pot ser Charles Darwin, amb altres inventats, teixint relats que tenen part de veritat i part de fantasia. Tot el llibre és una espècie de conte al·legòric que té un únic objectiu: que la nena pugui viure la seva pròpia vida, pugui explicar la seva història personal i pugui perpetuar-se en la memòria i en el temps.

Montse Alegre


Lectures recomanades



El nen 44 de Tom Rob Smith

Ens trobem davant d’una història d’una gran cruesa, un thriller amb molta originalitat. L’acció té lloc a la Rússia de Stalin, en un moment de terror i de paranoia general. El personatge principal, Leo Stepanovich Demidov, un agent del MGV, el servei secret rus, és acusat injustament de traïció. Fuig de Moscou amb la seva dona i arriba a un lloc solitari on descobreix que diversos nens han estat brutalment assassinats. Davant de la passivitat de la policia que es desentén d’aquest episodi, decideix investigar personalment aquest fet, cosa que posa en perill la seva pròpia vida i la de la seva dona.

Història crua i molt ben documentada que transmet l’estat de constant terror en el que vivia la població russa de la dictadura stalinista. Relat molt diferent al thriller convencional que havia llegit fins ara.

Ferran Llanas Alegre

El nen 44 - TOM ROB SMITH



Si desitgeu fer bones presentacions aquí teniu un llibre que us ajudarà, “Presentaciones inteligentes 100” de Susan M. Weinschenk, editorial Anaya. Aquest llibre ens explica com funciona el cervell i com pensen les persones. Els seus consells ens permetran mantenir l’atenció i la motivació de l’audiència. Imprescindible per tothom que tingui alguna cosa per explicar.

Joan Carles Sampera

Memòria d'uns ulls pintats de Lluís LLach

A la Barceloneta dels anys 20 neixen i creixen quatre amics,dos nois i dues noies. La vida, en aquells anys transcorre en un ambient humil però llibertari.La novel·la la narra un d'ells, en Germinal, en la seva vellesa, a un director de cinema que vol fer una pel·lícula històrica. Li explica sense rubor com descobreixen la seva sexualitat, que comença com un joc de nois amb noies però que derivarà en el descobriment del veritable amor entre en Germinal i en David.

L'arribada de la República promet un ventall d'il·lusions i possibilitats als joves, que es veuran frustrats amb la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista.

Una història que emociona, que t'endinsa en una època en què les coses eren tan senzilles i tan complicades alhora, que no pots evitar sentir la tendresa que desprèn. La naturalitat amb què parla de l'amor, del sexe, de l'amistat, fa que oblidis per un moment la cruesa dels fets que viuen.

Una grata sorpresa constant de la mà de Lluís Llach. Molt recomanable.


David Jiménez






La educación de un hada de Didier van Cauwelaert

Rokel és un jove inventor de joguines que durant un viatge en avió coneix la dona que canviarà la seva vida. La Ingrid i el seu fill Raoul es transformen en la raó de ser de la seva existència. Però la felicitat no dura eternament i al cap de poc, la Ingrid decideix abandonar-lo sense cap raó aparent, simplement perquè l’estima. Un nou personatge, una noia estrangera pendent d’un permís per estudis, es transforma als ulls del nen en una fada que ha de fer possible el més difícil. El que al principi sembla una novel·la convencional, es transforma en una historia màgica on l’amor per un nen i la necessitat de protegir-lo de la dura realitat , fa que el llibre agafi un to delicat i subtil. És un relat agradable, fácil i sobretot d’una gran humanitat.

Val a dir que és una novel·la diferent a les que estem acostumats, però personalment, crec que val la pena passar una estona llegint-la.

Montse Alegre




Portada de La educación de un hada


A
dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker.

Història del canvi que experimenta Helmer, un granger holandès de 55 anys, amb una vida marcada per la solitud, després de la mort del seu germà bessó. Història en un entorn rural holandès, amb paisatges diferents, solitaris, inhòspits i isolats.
(Claustre Llort)

La casa de cristal de Simon Mawer.

Al 1929 la parella formada per Viktor i Liesel Landauer encarrega a un famós arquitecte austríac el projecte de la seva casa a Txecoslovàquia. Dissenya la seva millor obra d’art: la casa de vidre o Villa Landauer, una fusió de vidre, hacer i ciment que dóna protagonisme a la llum en una atmosfera de luxe. Amb l’ascens del nazisme al poder, la seguretat de la família essent Viktor jueu, desapareix. La casa es transforma en testimoni de moltes vides on l’erotisme, la violència i la traició són els protagonistes. (Montse Alegre)




Brooklyn de Colm Toíbín


Eilis Lacey és una noia que viu en un petit poble d’Irlanda sota l’ombra de la seva mare i sobretot de la seva germana gran. Mitjançant un capellà que regeix una parròquia a Brooklyn, deixa la seva vida còmoda i ordenada al seu poble i emigra a Nova York . Allà treballa i es forma per a tenir un futur. Però el passat deixat enrera la fa dubtar del seu camí.

(Montse Alegre)


Les joies del paradís de Donna Leon

Una musicòloga veneciana té l’encàrreg de decidir qui s’ha de quedar l’ herència d’un músic poc conegut del segle XVIII. Mentres investiga, va coneixent la personalitat i la vida d’aquest home i va trobant-se en situacions que mai abans havia sospitat que podria viure ella.

(Montse Alegre)


La primavera del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni

Llibre que relata la investigació del cas d’una tiradora de cartes brutalment assassinada a casa seva. El comissari Riccardi, amb el seu do per sentir les darreres paraules dels morts, serà l’encarregat d’esbrinar els fets i els perquès.

(Claustre Llort)



El caso del bar Balto, Faiza Guène.

El llibre explica de forma breu la investigación de l’assassinat de l’amo de l’únic bar d’un poble petit de la França profunda. Un seguit de personatges van donant el seu testimoni, mentre el lector va reconstruïnt els fets. Humor negre i personatges sense gens de “glamour”, que donen una visió diferent de França.

Claustre Llort


La nieta del señor Linh, Philippe Claudel.

Aquesta és una historia de soletat i exili. El senyor Linh fuig d’una guerra amb la seva néta, que encara és un nadó, i s’instal·la en un pis d’acollida per a refugiats d’un país europeu. La seva néta és l’única raó que empeny l’avi a sobreviure. Un llibre extraordinàriament sensible i que fa pensar.

Claustre Llort


El cuiner del dux, Elle Newmark

Aquest llibre ambientat en la Venècia del Renaixement, explica la història en primera persona d’un nen del carrer que sobreviu com pot. El cuiner del palau del Dux el recull i li ensenya l’ofici. Es relaten les intrigues i les trames polítiques per arribar a tenir el poder juntament amb la recerca d’un llibre misteriós on s’hi expliquen els secrets de l’alquímia.

Montse Alegre